PC Press Studio

Dobili ste novi Android telefon? Proverite ove dve postavke

Veliki broj Android telefona sada dolazi sa OLED ekranima sposobnim za obilje boja i QHD+ rezoluciju.

PCPress.rs Image

Ne koristite svoj novi Android telefon pre nego što proverite postavke ekrana

Kalibracija boja, podešavanje rezolucije

Ali, kad telefon tek izvadite iz kutije, ekrani mogu biti postavljeni na neubedljive postavke boja i koristiti samo FHD+ rezolucije kako bi se smanjila potrošnja energije.

Ipak, većina korisnika voli svetao i šaren prikaz. A kod većih veličina, cene QHD+ rezoluciju (ili bar, ako je ponuđena, žele da je uključe).

Zato je neophodno proveriti displey settings, povećati rezoluciju, osim ako nema adaptivni režim, i proveriti da li dostupan profil boja odgovara korisniku.

Zahvaljujući evoluciji tehnologije panela, mnogi Android telefoni sada dolaze sa ekranima visokog osvežavanja, obično nudeći osvežavanje od 90Hz ili 120Hz. Ali često ove opcije nisu omogućene automatski ili koriste adaptivne režime koji mogu biti prilično ćudljivi, što znači da telefon dolazi osvežavanjem od 60Hz.

Zato je neophodno otići u displey settings kako biste proverili da li je omogućen režim visokog osvežavanja ili da li adaptivni režim radi kako treba. Može delovati kao mala promena i obično dovodi do veće potrošnje baterije, ali kada se naviknete na 120Hz, teško je vratiti se na 60Hz. 

Pročitajte i:  Kako otključati Android telefon kada zaboravite šifru?

Ako niste proverili ove postavke, to je prilično lako.

Jednostavno otvorite Settings aplikaciju na svom Android telefonu ili koristite brzi spustajući meni u najnovijim verzijama Androida da biste pristupili ikoni za Settings, zatim kliznite do menija ekrana i dodirnite ga da biste dobili pristup raznim opcijama ekrana.

Opcija za rezoluciju ekrana će verovatno biti nazvana tako, dok će boje biti pod opcijama kao što su ‘Colors’ ili ‘Screen mode’. Što se tiče osvežavanja, to se može pronaći pod opcijama sa imenima poput ‘Smooth display’ i ‘Motion smoothness’, obično praćeno prekidačem za uključivanje ili isključivanje, ili adaptivnim ili standardnim režimom.

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

One thought on “Dobili ste novi Android telefon? Proverite ove dve postavke

  • 12. 01. 2024. at 12:24
    Permalink

    A šta ćemo kada se isprazni baterija? O tome nema ni reči. Ko će da je napuni? Kako se napuni?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *