BIZIT plus

Dogecoin: Uspon “smešne” kriptovalute

Počeo je kao šala, da bi se nedavno našao na listi od top 10 kriptovaluta. U pitanju je Dogecoin, alternativna digitalna valuta čija je vrednost sa 6 skočila na 32 centa.

PCPress.rs Image

U digitalnoj groznici, koja trese sve one koji se poslednjih godina bave kriptovalutama, svoje mesto je pronašao i Dogecoin – kriptovaluta koja je nastala iz mimova na kojima je pas rase Shiba Inu. Na početku je vredeo tek 0,00673467 dolara, što je bila sitnica u odnosu na vrednost Bitkoina. Vremenom je valuta postajala sve popularnija, a mnogi su je koristili za davanje takozvanog „internet bakšiša“, što „lajk koji se isplati“.

Mimovi (meme) su jpg ili gif formati, ponekad i video klipovi, sa propratnim tekstom, a svaki mim je zasnovan na jednom konceptu, koji korisnik može da menja, ali ne sme da remeti osnovnu strukturu. Cilj im je da prenesu neku poruku, obično ironičnu, koja ima funkciju društvene kritike. Oni ne poznaju državne granice, a u njihovom rasprostiranju jedini ograničavajući faktor jeste dostupnost interneta, što negde ukazuje na brzinu razvoja globalne komunikacije. Mimovi su odigrali važnu ulogu i u formiranju Dogecoin kriptovalute, koja, kako se čini, više nije smešna.

Pročitajte i:  Tesla izbegavala plaćanje federalnog poreza dok je isplaćivala izvršnim direktorima 2,5 milijardi dolara tokom pet godina

Dogecoin se prvi put pojavio 2013. godine, i njegova vrednost od tada raste. Ukupna vrednost svih Dogecoin novčića na tržištu sada iznosi preko 40 milijardi dolara. Za skok vrednosti je, kako se tvrdi, zaslužan i Elon Musk koji je u februaru tvitovao sliku na kojoj se vidi pas rase Shiba Inu na površini Meseca, čime je poručio da je Dogecoin spreman da se vine u kosmos, drugim rečima – za skok vrednosti.

Promene su se najviše isplatile onima koji su u alternativnu kriptovalutu uložili na samom početku, pa je jedan Reddit korisnik objavio da je postao Dogecoin milioner, te podelio screenshot bankovnog računa na kojem se vidi suma od preko milion dolara. Dok se korisnici raduju, eksperti su zabrinuti i tvrde da ovakvo ponašanje (ulaganje u neku kriptovalutu, ne zbog toga što zaista vredi, već zbog toga što se korisnik nada da će se i drugi priključiti i time uticati na vrednost) doprinosi stvaranju mehura koji će kad-tad morati da se rasprsne.

Pročitajte i:  Investitori razmatraju ulaganje od 3 milijarde dolara u xAI

Izvor: Futurism

Facebook komentari: