BIZIT plus

Donald Trump od društvenih mreža traži da unapred otkrivaju potencijalne masovne ubice

Nakon dva poslednja velika oružana napada u mestima El Paso u Teksasu i Dejton u Ohaju, američki predsednik je izjavio da njegova administracija planira da od socijalnih platformi traži da razviju alate koji bi poslužili da se masovne ubice unapred označe, a na osnovu aktivnosti na društvenim mrežama.

PCPress.rs Image

Tokom govora povodom poslednjih incidenata Trump je izjavio da je neophodno da se potencijalne ubice unapred označe, te dodao da bi društvene mreže u tome mogle da odigraju značajnu ulogu. U tom kontekstu se od platformi očekuje da razviju alate koji bi napadače prepoznavali pre nego što bude previše kasno, ali Trump nije precizirao kako bi ti alati mogli da izgledaju, pa se stiče utisak da veruje da bi developeri mogli da iskoriste algoritme koji bi potencijalne napadače izdvajali na osnovu njihovih Facebook, Twitter ili aktivnosti u okviru drugih platformi. To znači da bi vlasti morale da reaguju pre nego pojedinac počini zločin, te da bi građani morali da se odreknu privatnosti zarad bezbednosti.

Pročitajte i:  Influenseri dobijaju novac za promovisanje kineskih kopija dizajnerskih proizvoda

PCPress.rs Image

Trump je u svojim tvitovima istakao i da su društvene mreže prilično doprinele kolektivnom besu u Sjedinjenim Američkim Državama, te spomenuo i nasilne video igre koje kreiraju kulturu koja slavi nasilje. Jedino što nije spomenuo jeste kontrola oružja, koja je u ovoj zemlji odavno problem, pa se valjda očekuje da algoritmi reše i taj problem, iako nije najjasnije kako će se utvrđivati krivica na osnovu Facebook postova, te kako će se određivati da li bi označeni korisnik zaista počinio zločin za koji bude predviđen.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,