Dostupne šifrovane rezervne kopije za WhatsApp

Najnovije ažuriranje WhatsApp-a postepeno će doneti korisnicima mogućnost dodatnog sloja zaštite njihovih rezervnih kopija. WhatsApp-ove end-to-end šifrovane rezervne kopije za ćaskanje za iOS i Android operativne sisteme su sada dostupne, objavio je Facebook.

PCPress.rs Image

Od 2016. godine WhatsApp je podrazumevano obezbedio end-to-end enkripciju za poruke koje kruže njegovom platformom. Kompanija tvrdi da će napredna enkripcija štititi preko 100 milijardi poruka dnevno dok putuju između više od dve milijarde korisnika širom sveta.

Kompanija već godinama nudi end-to-end enkripciju za ćaskanje, ali sa ovom novom promenom možete da dobijete isti nivo šifrovanja sa svojim rezervnim kopijama. Ova funkcija će se „polako“ uvoditi za one koji su na najnovijoj verziji aplikacije.

Rezervne kopije WhatsApp-a se čuvaju na iCloud-u ili Google disku. To bi značilo da bi Apple ili Google mogli da predaju sigurnosne kopije vladama ili organima reda ako su primorani. Ovom novom dostupnom promenom možete da zaštitite svoje sigurnosne kopije u oblaku, WhatsApp lozinkom ili 64-cifrenim ključem za šifrovanje, što teoretski znači da niko drugi osim vas neće moći da pristupi rezervnoj kopiji.

Pročitajte i:  WhatsApp uvodi novu i uzbudljivu funkciju za svoje Android korisnike

Kako omogućiti end-to-end šifriranje za WhatsApp sigurnosne kopije

Za razliku od postojećeg end-to-end šifrovanja koje je bilo podrazumevano. Sada morate ručno omogućiti end-to-end šifrovanje za pravljenje rezervnih kopija u oblaku.

PCPress.rs Image

To možete učiniti ako odete na Podešavanja> Ćaskanje> Rezervne kopije ćaskanja> End-to-End šifrovane rezervne kopije, a zatim sledite uputstva na ekranu. Moraćete da kreirate lozinku za rezervnu kopiju. Alternativno, možete koristiti 64-bitni ključ za šifrovanje.

Kada odradite korake, sačekajte da WhatsApp završi end-to-end šifrovanu rezervnu kopiju. Možda ćete morati da povežete telefon sa izvorom napajanja jer će za šifrovanje biti potrebni neki lokalni resursi uređaja.

Važno je napomenuti da nećete moći da vratite end-to-end šifrovanu rezervnu kopiju ako zaboravite lozinku ili ključ.

WhatsApp je prošlog meseca najavio da će omogućiti end-to-end šifrovane rezervne kopije u oblaku. Takođe je ranije ovog meseca primećeno testiranje end-to-end šifrovanih rezervnih kopija na Android-u i iOS-u.

Izvor: Gadgets360

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,