BIZIT plus

Dronovi za nadgledanje prvi put preko Telenor 5G testne mreže

Prvi put u Srbiji, na 5G mreži demonstriran je rad drona za nadgledanje startapa Easy Aerial d.o.o. Srbija. Demonstracija je održana u Naučno-tehnološkom parku Beograd u okviru Telenor testnog 5G okruženja, a zanimljivo je da je svoje rešenje Easy Aerial testirao u Beogradu nedelju dana pre nego što su bili u mogućnosti da to urade u Njujorku.

PCPress.rs Image

„5G tehnologija donosi odsustvo kašnjenja u prenosu podataka, što je za naše rešenje veoma važno. Koristimo je za upravljanje dronom i „upload“ fotografija koje se snimaju pomoću kamere na samom dronu. Potom dron prepoznaje da li se neko ili nešto kreće po prostoru i, ukoliko je tako, alarmira koga je potrebno. Cilj ovih sistema je da omoguće napredan, pametan i pouzdan video-nadzor i integraciju sa drugim sistemima pametne zaštite. Zbog toga, najveću primenu ima u sistemima hitnih službi, kao što su hitne pomoći, vatrogasci i vazduhoplovstvo”, kaže Ninoslav Adžibaba, jedan od osnivača Easy Aerial, startapa čiji se razvojni centar nalazi u Naučno-tehnološkom parku Beograd i koji svoje klijente ima u 20 zemalja na pet kontinenata i dodaje: „Nedavno nam je klijent postala policija u Majamiju koja je koristila naše dronove za nadgledanje poslednjeg Super bowl-a (godišnji šampionat američke fudbalske lige NFL), a već sarađujemo i sa policijom, vatrogasnim službama i vazduhoplovstvom u SAD-u”.

Pročitajte i:  BAE Systems preuzima proizvođača kvadrokoptera 

Upotreba drona na 5G mreži znači da se eliminiše potreba da se radnici hitnih službi obučavaju za upravljanje dronom, nego se putem 5G tehnologije to radi iz kontrolnog centra, uz potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka.

PCPress.rs Image
Tim Easy Aerial d.o.o.

„Kada smo postavljali prvu 5G baznu stanicu, ideja nam je bila da domaćim kompanijama, startapima i studentima omogućimo da svoja rešenja testiraju ovde, kao da se nalaze bilo gde u svetu. Uspeli smo čak da budemo i brži, a pozivamo sve koji imaju rešenja ili ideje da nam se jave i da zajednički dođemo do konkretnih primena, čak i pre nego što se 5G razvije, kako bismo stekli uvid u to šta nam ova napredna tehnologija donosi“, kaže Saša Leković, izvršni direktor tehnike u Telenoru.

Easy Aerial je američka kompanija koja je počela sa radom 2015. godine, dok je Easy Aerial d.o.o. Srbija razvojni centar koji se nalazi u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Svoja inovativna rešenja razvijaju u Srbiji, dok se finalni proizvod pravi u SAD-u.

Facebook komentari: