BIZIT plus

Društvena mreža pokušava da namami starije korisnike sa Facebooka

Facebook, koji je prošlog meseca napunio 18 godina, stekao je reputaciju društvene mreže za starije.

PCPress.rs Image

Platforma se usredsređuje na zajedničke interese, obeshrabruje političke teme

Ta reputacija nije nezaslužena – prema istraživanju Pew Research Center-a, skoro 72 miliona Amerikanaca starijih od 50 godina koristi Facebook. I dok platforma i dalje ima više korisnika mlađih od 50, Facebook ostaje jedina društvena mreža mnogih starijih Amerikanaca. Međutim, to je nešto što AARP želi da promeni. Neprofitna organizacija je finansirala stvaranje Senior Planet Community, društvene mreže koja podstiče korisnike da se pridruže već postojećim grupama oko zajedničkih interesa, uključujući baštovanstvo, putovanja, fitnes, hranu i tehnologiju. Na taj način, više liči na smanjenu verziju Reddita ili malu kolekciju foruma. Društvenu mrežu razvila je podružnica AARP-a, Older Adults Technology Services.

OATS je počeo da daje časove računara starijim ljudima u Njujorku i tokom godina je proširio svoj delokrug. Tokom pandemije, ti časovi su se preselili na internet, a Senior Planet Community je izrasla iz te tranzicije. Iako je potencijalno tržište za Senior Planet Community ogromno, OATS ima realna očekivanja od svoje nove platforme. „Mislim da bi na kraju bilo sjajno da imamo milion ljudi“, rekao je Tom Kamber, izvršni direktor OATS-a, “a trenutno bih bio veoma srećan da 100.00 ljudi to dobro koristi“. Pored svog fokusa na 50-plus set, Senior Planet Community se razlikuje od Facebooka po tome što nije komercijalan. Sajt nema oglašavanja ili članarine. Osim ako troškovi vođenja sajta ne porastu značajno, to verovatno neće predstavljati veliki problem. AARP ne govori koliko je uložio u Senior Planet Community, ali organizacija je dobro kapitalizovana, sa 2,3 milijarde dolara neto imovine i 1,7 milijardi dolara prihoda u 2020.

Pročitajte i:  Facebook koristi AI kako bi pojačao algoritam za video zapise

Trenutno, sajt je minimalistički u poređenju sa Facebookom. Još ne postoji mobilna aplikacija, iako OATS kaže da se nada da će je razviti. Sajt je prilagođen mobilnim uređajima i tu su sve neophodne funkcije, uključujući grupe, deljenje fotografija, @-pominjanja, obaveštenja i direktne poruke. Kao i kod svih društvenih mreža, postavlja se pitanje kako će Senior Planet Community podneti moderaciju. Sajt ima relativno obimnu listu „kućnih pravila“ koja podstiče korisnike da „budu ljubazni“ i „citiraju svoje izvore“. Objave o politici nisu zabranjene, ali pravila kažu da postovi ne smeju da skrenu sa teme, a korisnici ne mogu da „napadaju pojedince, društvene, etničke ili političke grupe i ličnosti“.

Korisnici mogu prijaviti postove za koje smatraju da krše pravila. Trenutno je baza korisnika relativno mala, tako da bi njeno praćenje trebalo da bude jednostavno. „Moderatorski tim prati sve komentare, objave i ažuriranja koja se dodaju na platformu. Privatne poruke su privatne, tako da podstičemo sve korisnike da prijave svaki nalog koji bi ih mogao uznemiravati“, rekla je Suzanne Myklebust, direktorka komunikacija OATS-a. Kada nešto bude označeno kao prijavljeno, moderatorski tim će sprovesti istragu kako bi na odgovarajući način reagovao na situaciju. Senior Planet Community je u privatnoj beta verziji već mesec dana i do sada sve izgleda civilizovano.

Pročitajte i:  Ko bi mogao kupiti TikTok?

Izvor: Arstechnica

Facebook komentari: