Linux Mint Debian Edition 5 je stigao

Linux Mint je jedan od najdugotrajnijih i najispunjenijih distribucija nizvodno od Ubuntua, i zaista je uzeo maha nakon što je Ubuntu prešao na kontroverzni Unity desktop sa 11.04.

PCPress.rs Image

Projekat Linux Mint najavio je verziju 5 svog Debian izdanja, pod kodnim imenom Elsie

Otprilike u to vreme, Mint 12 je zadržao izgled i osećaj poput Windows-a koji je kasnije evoluirao u Cinnamon desktop. Ovo je pridobilo mnogo konvertita koji nisu marili za izgled Ubuntua koji više liči na Mac. Čak i ako se mislilo da je Ubuntu ubio Unity i vratio se na GNOME, to je GNOME 3 – i dalje veoma različit od Windows-a. Mint omogućava upoznavanje mnogim ljudima koji se osećaju udobnije sa taskbarom, startnim menijem i tako dalje. Linux Mint Debian Edition – skraćeno LMDE – je druga vrsta Mint-a. Umesto da bude zasnovan na stabilnoj LTS verziji Ubuntua, LMDE je direktno zasnovan na Debian-u, koji je uglavnom Ubuntu-ov upstream.

LMDE 5 je zasnovan na Debian-u 11, kodnog naziva Bullseye. Stvar je u tome što je to teško reći. LMDE koristi isti desktop Cinnamon kao i njegov brat ili sestra zasnovana na Ubuntu-u. Ima najnoviji izvorni Firefox iz Mozille, a ne Debian-ovu zastarelu ESR verziju koju je teško ažurirati. Takođe ima integrisan Flatpak, zajedno sa multimedijalnim kodecima i tako dalje. Ima iste alate kao i podrazumevano izdanje zasnovano na Ubuntu-u, za ažuriranja softvera, pravljenje rezervnih kopija i tako dalje. Postoje prednosti u blizini široko korišćene desktop distribucije. Na primer, ponekad su korisnicima desktopa potrebni drajveri nezavisnih proizvođača, kao što su grafičke kartice ili štampači. Ubuntu ima prvoklasnu podršku za drajvere. Ako naiđete na probleme, često je lako pronaći rešenja zasnovana na Ubuntu-u na mreži i vrlo je verovatno da će funkcionisati.

Pročitajte i:  Kritična ranjivost koja pogađa većinu Linux distribucija omogućava postavljanje bootkitova 

Debian je takođe dosta uglađeniji nego što je bio. Savremeni Debian je relativno lak: možete lako dodati podršku za Flatpak – ili Snap ako želite, ili oboje – i instalirati firmver koji nije FOSS. Bullseye takođe uključuje Cinnamon, iako malo stariju verziju. Uprkos tome, LMDE 5 ga čini lakšim i lakšim procesom, a takođe izgleda dobro. Ako želite da pokrenete Debian na desktopu ili laptopu, ne smetaju vam (ili vam čak aktivno trebaju) ne-FOSS kodeci ili firmver, i niste Debian guru, onda je Elsie dobar izbor. Čini se da se pozicije Mint projekta i Ubuntua razlikuju. Ubuntu zvanično favorizuje GNOME 3, dok je Mint napravio sopstvenu radnu površinu sledeće generacije. Ubuntu favorizuje sopstvene Snaps, dok Mint favorizuje Flatpak.

Ubuntu pakuje aplikacije koje se brzo menjaju kao što je Firefox kao Snaps, dok Mint favorizuje izvorno upakovane pretraživače. A Mint, kao i uvek, uključuje besplatan softver koji nije FOSS, kao što su kodeci i aplikacije kao što je Spotifi u svojim repozitorijumima. Druge distribucije zasnovane na Ubuntu-u su u prošlosti prešle na Debian, kao što je kasni Crunchbang Linux. Do verzije 9, koristio je Ubuntu; 10 i dalje koristi Debian, kao i njegovi kontinuirani derivati BunsenLabs i Crunchbang++. Ne bi nas iznenadilo da buduća verzija Mint-a izbaci iz Ubuntu-a izdanje u korist Debian izdanja, ili čak da ga potpuno ukine.

Pročitajte i:  Roblox nije blokirao Linux ili Steam Deck  

Izvor: Theregister

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,