ERP 2024

Društvo bez papirnog novca kao dobar ambijent za Bitkoin

Oni koji mogu da zamisle, te žele, društvo koje ne koristi papirni novac mogli bi da posete Švedsku, budući da takav momenat u ovoj zemlji već postoji.

Naime, Švedska ubrzano ide ka tome da postane prva zemlja na svetu koja je oslobođena fizičkih valuta, pa dok mnogi ovaj momenat smatraju napretkom, drugi brinu o privatnosti, budući da se svaka transakcija nadgleda. I tu bi na scenu mogao da stupi Bitkoin, budući da donosi anonimnost u tradicionalne sisteme plaćanja.

Moderne kompanije ne profitiraju od baratanja papirnim novcem, budući da u tom procesu nema podataka kojima bi moglo da se trguje, a posledica toga je kretanje u smeru društva oslobođenog od fizičkih valuta. Od 1.600 banaka u Švedskoj 900 već ne skladišti običan novac, te ne prihvata uplate u fizičkim valutama. U opadanju je i broj bankomata, a cirkulacija švedske krune opala je sa 106 milijardi iz 2009, na 60 milijardi tokom 2016 godine. Tako građani ove zemlje sve češće govore o tome da ne koriste običan novac, budući da im nije potreban jer ga mnoge radnje ne primaju, a mnoge banke nemaju u svojim sefovima. Tako i za najsitnije kupovine koriste platne kartice ili aplikacije koje imaju na svojim pametnim telefonima. Takva situacija je dovela do toga da nacionalne banke, poput Riksbank, postave pitanje da li je vreme da vlada ove zemlje uvede neku digitalnu valutu, a mnogi tvrde da je odgovor na to pitanje upravo Bitkoin.

Pročitajte i:  Saab i GKN dizajniraju budući borbeni avion 

Platne kartice su osnovno sredstvo za plaćanje u Švedskoj, te ih Šveđani, a prema podacima koje ima Visa, koriste tri puta više od prosečnog Evropljanina. Sa druge strane, tu je aplikacija Swish, koju su razvile švedske nacionalne banke, poput banaka Nordea, Handelsbanken, SEB, Danske Bank i Swedbank, a koja koristi brojeve telefona korisnika kako bi im omogućila da novac prebacuju sa jednog računa na drugi u realnom vremenu. Aplikacija je postala toliko popularna da se koristi i u crkvama prilikom uplaćivanja donacija.

Ipak, oslanjanje samo na platne kartice vodi ka problemu ugrožavanja privatnosti korisnika i marginalizovanju onih koji nemaju bankovne račune, te najmoderniji telefon. Bitkoin isključuje potrebu za bankovnim računom, te korisnicima dozvoljava da svoj novac troše, ako ne potpuno anonimno, a ono bar blizu tome da ne otkrivaju vitalne informacije prilikom transakcija.

Ostaje da se vidi da li će Bitkoin u bliskoj budućnosti u potpunosti zameniti fizički novac, a mnogi se slažu da bi baš Švedska mogla da bude idealno tle za prve korake ka takvom sistemu.

Pročitajte i:  Izgubljena lozinka krila tri miliona dolara

Izvor: Bitcoinist

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , ,