Državni data centar u Kragujevcu otvara vrata privrednim subjektima

Kancelarija za IT i eUpravu poziva sve privredne subjekte da iskažu interesovanje za zakup kapaciteta Državnog data centra u Kragujevcu namenjenog komercijalnim korisnicima i time obezbede čuvanje svojih podataka po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima u regionu.

Projekat od državnog značaja

Vlada Srbije je izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Republiku Srbiju, a Kancelariju za IT i eUpravu, između ostalog, zadužila da sprovede postupak omogućavanja usluge privrednim subjektima smeštanja opreme po komercijalnim uslovima.

Državni data centar u Kragujevcu, čija izgradnja prve faze se bliži kraju, ima kapacitet od skoro 1200 rek ormana i 5 puta je veći od Državnog data centra u Beogradu. Ima 2 objekta površine oko 14 hiljada kvadratnih metara. Data centar ispunjava najviše standarde predviđene za ovakav tip objekta, standard koji propisuje opšte aspekte objekta i infrastrukture koji se zahtevaju radi podrške radu telekomunikacija u centrima podataka (SPRS EN 50600), standard koji obezbeđuje dostupnost (TIER 4) i standard koji obezbeđuje potpunu redundantnost, odnosno potpuno dupliranje procesa u okviru data centra (2N).

Pročitajte i:  Pet razloga da vaša poslovna rešenja budu u oblaku

Javni poziv zainteresovanima

„Na inicijativu premijerke Ane Brnabić, koja je digitalizaciju postavila kao jedan od prioriteta ove Vlade i uz njenu ogromnu podršku doneta je odluka o izgradnji Državnog data centra u Kragujevcu, kao projekta od značaja za Republiku Srbiju, koji predstavlja infrastrukturnu prekretnicu u razvoju eUprave i IKT sektora u Srbiji. Ovim putem pozivamo sve zainteresovane privredne subjekte da zakupe prostor i obezbede mesto u novom Državnom data centru u Kragujevcu. Garantujemo najviši standard pouzdanosti, bezbednosti i održavanja“, izjavio je doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Kancelarija poziva sve zainteresovane privredne subjekte za smeštanje opreme pod komercijalnim uslovima u Državnom data centru u Kragujevcu da pošalju pismo zainteresovanosti na adresu Kancelarije za IT i eUpravu: Nemanjina 11, Beograd, odnosno na adresu elektronske pošte: kancelarija@ite.gov.rs.

Dodatne informacije nalaze se na sajtu Kancelarije.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,