Državni data centar u Kragujevcu otvara vrata privrednim subjektima

Kancelarija za IT i eUpravu poziva sve privredne subjekte da iskažu interesovanje za zakup kapaciteta Državnog data centra u Kragujevcu namenjenog komercijalnim korisnicima i time obezbede čuvanje svojih podataka po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima u regionu.

Projekat od državnog značaja

Vlada Srbije je izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Republiku Srbiju, a Kancelariju za IT i eUpravu, između ostalog, zadužila da sprovede postupak omogućavanja usluge privrednim subjektima smeštanja opreme po komercijalnim uslovima.

Državni data centar u Kragujevcu, čija izgradnja prve faze se bliži kraju, ima kapacitet od skoro 1200 rek ormana i 5 puta je veći od Državnog data centra u Beogradu. Ima 2 objekta površine oko 14 hiljada kvadratnih metara. Data centar ispunjava najviše standarde predviđene za ovakav tip objekta, standard koji propisuje opšte aspekte objekta i infrastrukture koji se zahtevaju radi podrške radu telekomunikacija u centrima podataka (SPRS EN 50600), standard koji obezbeđuje dostupnost (TIER 4) i standard koji obezbeđuje potpunu redundantnost, odnosno potpuno dupliranje procesa u okviru data centra (2N).

Pročitajte i:  Kako da poslovanje upotrebom mobilnih Epson POS štampača podignete na još viši nivo

Javni poziv zainteresovanima

„Na inicijativu premijerke Ane Brnabić, koja je digitalizaciju postavila kao jedan od prioriteta ove Vlade i uz njenu ogromnu podršku doneta je odluka o izgradnji Državnog data centra u Kragujevcu, kao projekta od značaja za Republiku Srbiju, koji predstavlja infrastrukturnu prekretnicu u razvoju eUprave i IKT sektora u Srbiji. Ovim putem pozivamo sve zainteresovane privredne subjekte da zakupe prostor i obezbede mesto u novom Državnom data centru u Kragujevcu. Garantujemo najviši standard pouzdanosti, bezbednosti i održavanja“, izjavio je doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Kancelarija poziva sve zainteresovane privredne subjekte za smeštanje opreme pod komercijalnim uslovima u Državnom data centru u Kragujevcu da pošalju pismo zainteresovanosti na adresu Kancelarije za IT i eUpravu: Nemanjina 11, Beograd, odnosno na adresu elektronske pošte: kancelarija@ite.gov.rs.

Dodatne informacije nalaze se na sajtu Kancelarije.

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,