“Dugme za ukidanje interneta” kao deo ruskih zakona

Već neko vreme se govori o tome da Rusija planira „dugme za ukidanje interneta“, te je ova mogućnost sve bliža realnosti, budući da bi testiranja trebalo da počnu do aprila 2019. Zvaničnici kažu da država planira internu internet mrežu kako bi se zaštitila od globalnog cyber rata.

PCPress.rs Image

Eksperti tvrde da ova taktika neće biti dovoljna da se jedna država zaštiti od posledica potencijalnog online rata, ali da ipak značajno smanjuje mogućnosti za napad. Tako Bill Woodcock, izvršni direktor kompanije Packet Clearing House, tvrdi da bi ova taktika, u kombinaciji sa mnogim drugim elementima, ipak mogla da bude deo razumne strategije. Dugme za ukidanje interneta je u ruskim zakonodavnim dokumentima već neko vreme, a mnogi ističu da se ne tiče samo odbrane zemlje, budući da vodi i ozbiljnoj kontroli građana, te načina na koje pristupaju informacijama.

Budući da je vest došla iz ruskih medija, te da nije najbolje prevedena, mogao se steći utisak da će čitava zemlja ostati bez interneta. To nije potpuno tačno, budući da država kao alternativu planira Runet – internet mrežu koju kontroliše vada, i zahvaljujući kojoj će građani ostati povezani, ali samo unutar Rusije. Runet će funkcionisati svaki put kada se isključi internet, te će veza sa svetom u tim slučajevima biti potpuno presečena.

Pročitajte i:  Poljska tvrdi da su ruski sajber špijuni napali vladu

PCPress.rs Image

Nacionalni internet je zamišljen kao IP sigurna zona koja zamenjuje pravi (globalni) internet, a uglavnom se koristi za kontrolisanje građana, te praćenje njihove komunikacije i odsecanje od spoljašnjih izvora informacija. Iran je u januaru 2018, nakon godina spekulacija, pokrenuo svoju nacionalnu internet mrežu, a internet provajderi su u ovom sistemu prinuđeni da sarađuju sa vladom, te pružaju tražene informacije. I Severna Koreja ima sličan sistemKwangmyong mrežu koja postoji još od 2000. godine, tako da Rusija nije izmislila ništa novo, već se pridružila već poznatim sistemima za kontrolu građana.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,