ERP 2024

Poljska tvrdi da su ruski sajber špijuni napali vladu

Ruski sajber špijuni ciljali su mreže koje pripadaju poljskoj vladi ove nedelje, izjavio je državni Nacionalni institut za istraživanje (NASK).

PCPress.rs Image

APT28

NASK je naveo da je to grupa poznata kao APT28. Apt28 je navodno deo ruske vojne obaveštajne agencije GRU. Grupa je koristila zlonamerni softver kako bi ciljala poljske vladine institucije.

Prošle nedelje, Nemačka i njeni saveznici su naveli da je APT28 sproveo opsežnu kampanju sajber špijunaže protiv nemačkih odbrambenih i vazduhoplovnih firmi. Takođe, kao cilj se navodi i nemačka Socijaldemokratska partija.

“Malver koji je ciljao poljske vladine institucije distribuirala je ove nedelje grupa APT28, povezana sa ruskim obaveštajnim službama,” saopštio je NASK. “Tehnički pokazatelji i sličnosti sa prethodnim napadima omogućili su identifikaciju grupe APT28. Ova grupa je povezana sa Glavnim obaveštajnim direktoratom Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije (GRU).”

NASK je preporučio administratorima mreža da provere da li su bili pod uticajem napada. Ministar digitalnih poslova Krzysztof Gawkowski je naveo da Varšava konstantno identifikuje sajber napade iz Rusije. Navodno, ciljevi su pretežno vodosnabdevanje i zdravstvena služba.

Pročitajte i:  Nemačka optužuje Rusiju za masovne sajber napade

Kao odgovor na optužbe Nemačke da je Rusija pokrenula sajber napade na njene odbrambene i vazduhoplovne firme i vladajuću partiju, Moskva je ranije optužila Berlin za korišćenje neutemeljenih mitova o ruskim hakerima radi eskalacije tenzija.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *