BIZIT plus

Duhovito: Kad ChatGPT ponavlja iste viceve

ChatGPT privlači veliku pažnju, pa se nedavno pojavio i naučni rad u kojem su se stručnjaci pozabavili time koliko je OpenAI chatbot sposoban da razume i reprodukuje humor.

PCPress.rs Image

Otkriveno je da je poznavanje šala prilično ograničeno. Drugim rečima – došlo se do zaključka da ChatGPT vrti 25 viceva, a uprkos tome što ih je u sistemu mnogo više. To znači da bot ponavlja ono što je naučio tokom treninga, a nove unose ne uzima u obzir – okreće ono na šta se najviše reagovalo, što su uvek sadržaji koji su uneseni na početku.

Posmatrana verzija je ChatGPT 3.5, dok je ChatGPT-4 za sada ostavljen po strani. Od bota se tražilo da ispriča neki vic, a zahtev je ponovljen hiljadu puta. Svi odgovori su bili gramatički ispravni, ali ne nužno smešni – dobar primer je onaj u kojem se na pitanje „Zašto bicikl ne može da stoji uspravno?“ odgovara s „Zato što je umoran“.

PCPress.rs Image

Mali broj odgovora je bio originalan, jer je ChatGPT uglavnom kombinovao elemente koji su mu već poznati. Eksperti su došli do zaključka da bot vodi više računa o tome da li konstrukcija odgovora liči na šale koje je naučio tokom treninga, pa je stepen razumevanja onoga što radi ostao prilično nizak. Naučnici će nastaviti s istraživanjima, a na redu je GPT-4. Oni koji su se s ovom verzijom već “šalili” kažu da ne očekuju mnogo, budući da najviše voli šale o paradajzu.

Pročitajte i:  OpenAI: Dan kada su roboti počeli da uče kao ljudi

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,