E-nesportsko ponašanje: Varanje u video igrama pogađa i virtuelni biciklizam

Online platforme za virtuelni biciklizam postale su popularne tokom karantina, među njima i Zwift koji omogućava da se zadnji točak na biciklu zameni delom za treniranje koji pruža otpor slično kao kod sobnih bicikala. Bicikl je povezan na merač snage, koji prikupljene podatke otprema na Zwift.

PCPress.rs Image

Igrač kontroliše svog avatara koji se kreće među drugim virtuelnim biciklistima, a može da učestvuje i u trkama, budući da je igra zahvaljujući Zwift Racing League ušla u svet e-sporta. Ni virtuelni biciklisti nisu imuni na varanje, pa su nedavno dva igrača izbačena iz igre zbog nesportskog ponašanja. U pitanju su poznati biciklisti, koji su uspešni u svojim zemljama, ali su u e-sport univerzumu naišli na probleme. Naime, obojica su varala na isti način, a tako što su na Zwift otpremali modifikovane podatke.

Iako se editovanje podataka razlikuje od dopinga u pravom sportu, sudije su odlučile da je varanje u virtuelnom svetu isto što i varanje u analognom, pa je varalicama zabranjeno da se takmiče u narednih šest meseci.

Pročitajte i:  GameScent: Kad osećate miris iz video igre

Izvor: PC Gamer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,