BIZIT plus

Edge computing dolazi, a preduzeća nisu spremna

Da bi ostala konkurentna, preduzeća neće imati drugog izbora, nego da u potpunosti prihvate nove mogućnosti koje dolaze sa uvođenjem edge computing-a.

PCPress.rs Image

Prema Intelu, usvajanje vrhunskih tehnologija biće ključno za uspeh preduzeća

Od ultrapovezanih autonomnih automobila do low-latency AR-a, VR-a i igara – sve je to realnost koju preduzeća moraju da prihvate u ovo digitalno doba, navodi se u novom izveštaju koji je objavio Intel.

Gotovo tri četvrtine (72%) IT lidera već koristi Edge computing za pružanje inovativnih usluga, bilo da je to stvaranje novih proizvoda, otvaranje novih tokova prihoda ili povećanje efikasnosti. Preduzeća više ne mogu sebi priuštiti da ignorišu Edge, kaže se u izveštaju, ističući potencijal tehnologije da bolje pristupi i razume velike količine podataka koji se generišu preko mreža svake sekunde. Kao što i samo ime govori, Edge tehnologije sastoje se od premeštanja hostinga računarskih usluga na ivicu mreže, tako da se proces dešava što je moguće bliže ljudima koji koriste uslugu, što značajno smanjuje latenciju.

Edge computing se, prema tome, dešava na uređajima distribuiranim širom mreže, zbog čega Intel govori o novom dobu „distribuirane inteligencije“, u kojem svaki i bilo koji objekat može biti učinjen „pametnim“ i povezanim, tako da može da čuva i obrađuje podatke za poboljšanje isporuke date usluge. Ovo bi moglo biti korisno u brojnim poljima. Na primer, u zdravstvu, edge uređaji mogu imati oblik integrisane nosive opreme koja prati vitalnost pacijenta tokom dana i prenose podatke za kontinuiranu procenu i lečenje. Tehnologija bi takođe mogla da se primeni u autonomnim robotima za podršku zdravstvenim radnicima; ili u dijagnostici zasnovanoj na slikama, za pokretanje modela dubokog učenja i ubrzavanje otkrivanja zdravstvenih problema. Osnovni razlog za primenu Edge computing-a je trend koji dele skoro sve industrije: eksplozija podataka. Kako se korisnici sve više oslanjaju na digitalne tehnologije, tako i količina podataka koje generišu dostiže nivo bez presedana.

Pročitajte i:  Apple Vision Pro: Apple-ova vizija VR-a

Sve ove informacije mogu da obrade i analiziraju preduzeća kako bi poboljšale svoje usluge – ali one zahtevaju ogromnu računsku snagu. Slanje svih podataka nazad u cloud na obradu je nepraktično i uzrokuje probleme sa latencijom. Tu dolazi Edge computing: približavanjem računara izvoru podataka, bilo da se radi o pametnom telefonu, računaru, IoT uređaju ili senzoru, obim informacija koji se generiše postaje mnogo lakši za rukovanje.

Put do inovacija

Zauzvrat, ovo omogućava preduzećima da inoviraju na više različitih načina. Na primer, u maloprodaji digitalni znakovi u prodavnicama i interaktivni kiosci mogu pomoći u boljem razumevanju očekivanja i ponašanja kupaca. Pametni senzori i kamere u kombinaciji sa analitikom zasnovanom na AI mogu da odgovore na gestove i informišu prodavce o efikasnosti poruke ili ekrana. Tehnologija takođe može da pomogne prodavnicama da pružaju personalizovane usluge: Intel izveštava da italijanski luksuzni computer vision boutique Wonderstore, na primer, koristi vizuelne senzore pokretane najmodernijim tehnologijama za analizu ponašanja kupaca i prilagođavanje njihovog iskustva na osnovu podataka koji se odnose na vreme njihovog zadržavanja, za primer. U industriji se takođe očekuje da Edge computing revolucioniše rad u fabrikama.

Pročitajte i:  Jedina AR tehnologija za asistenciju na košarkaškom terenu, dolazi iz Srbije

Tehnologija će omogućiti obradu sirovih podataka koje generišu mašine u stvarnom vremenu kako bi se poboljšalo predviđajuće održavanje ili proverilo da li ima grešaka. Slično tome, vrhunske tehnologije mogu pokretati robotiku zasnovanu na AI koja se koristi u proizvodnji za obavljanje zadataka koji se ponavljlaju. Proizvođač automobila Audi, izvestio je Intel, zabeležio je stostruko poboljšanje u vremenu provere kontrole kvaliteta otkako je počeo da primenjuje Edge computing, sa samo 18 milisekundi kašnjenja – što je zauzvrat smanjilo troškove radne snage i do 50%. Stoga Edge computing dolazi sa ambicioznim obećanjima da će značajno smanjiti latenciju u svim vrstama aplikacija i slučajeva korišćenja, što će zauzvrat otključati inovativne usluge u mnogim različitim industrijama.

Ipak, uprkos Intelovom entuzijazmu, možda i nije potpuno iznenađujuće što preduzeća još uvek nisu fokusirana na Edge computing. Tehnologija je još uvek nezrela, što je delom i zbog tehničkih izazova: na primer, Edge computing se u velikoj meri oslanja na brže povezivanje – zbog čega se često prikazuje kao ruku pod ruku sa 5G vezom.

Pročitajte i:  Apple Vision Pro: Apple-ova vizija VR-a

Izvor: Zdnet

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,