ERP 2024

Ekološki avioni lete u budućnost

Avioni spadaju u velike zagađivače, pa je sve više onih koji tvrde da nešto mora da se preduzme. NASA i Boeing rade baš to, a njihov novi projekat su ekološki avioni koji bi mogli da umanje emisiju štetnih gasova za 30%.

PCPress.rs Image

NASA je u januaru 2023. godine objavila da je za partnera izabrala kompaniju Boeing. Radi se o projektu Sustainable Flight Demonstrator, a cilj je da se razvije koncept iz kojeg će nastati cela nova generacija ekološki prihvatljivih putničkih aviona. Uloženo je 725 miliona dolara, a planirano je da utiče na to da se emisija štetnih gasova u avijaciji do 2050. godine svede na nulu.

Koncept je nedavno dobio i službeni naziv – X-66A, a temelji se na modelu MD-90 kojem je skraćen trup. Zamenjeni su motori i krila kako bi letovi bili što efikasniji. O novim delovima se još uvek ništa ne zna, budući da se detalji o eksperimentima obično kriju.

X-66A je još jedna u nizu eksperimentalnih letelica na kojima u agenciji NASA rade još od četrdesetih godina prošlog veka. Mnoge od njih su bile temelji za razvoj novih i boljih modela aviona i povezanih tehnologija, pa bi to moglo da se ponovi i s novim ekološkim avionom.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Tri-rotorni volan omogućava kontrolu vozila 
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,