BIZIT plus

Eksplozivni USB-ovi poslati novinarima iz Ekvadora

USB fleš diskovi često su upotrebljavani za širenje malware-a, podmetanjem zaraženih primeraka žrtvama, ali izgleda da su napadi sada podignuti na viši nivo. Prema informacijama agencije France-Presse, pet ekvadorskih novinara primilo je poštom eksplozivne USB drajvove, od kojih je samo jedan eksplodirao nakon što je uključen u računar. Na sreću, novinar koji je aktivirao drajv nije poginuo, ali je pretrpeo povrede lica i ruku.

PCPress.rs Image

Ispostavilo se da su drajvovi imali eksplozivno RDX punjenje koje se aktivira sa strujom od 5V. Ovo punjenje je poznato i kao T4 i često se upotrebljava za detonatore, ili se miksuje sa drugim eksplozivima, kao što je TNT. Obično dolazi u kapsulama veličine 1 cm, koje su u pomenutim slučajevima ubačene umesto memorije u USB drajvovima.

Jedan od novinara, koji radi u EXA FM radio stanici, takođe je primio pošto eksplozivni USB, ali je imao sreće da on ne eksplodira. Naime, on je drajv dao producentu, koji ga je priključio na računar putem produžnog USB kabla. Policija je utvrdila da drajv sadrži eksploziv, ali da nije eksplodirao jer kabl nije obezbedio dovoljno napona za njegovo aktiviranje. Treći novinar je imao sreće, jer njegov drajv takođe nije eksplodirao kada je prikačen na računar, dok je preostala dva drajva policija presrela i detonirala ih u kontrolisanim uslovima.

Pročitajte i:  Google ne želi da plaće novinare u Kaliforniji

Ministar unutrašnjih poslova Ekvadora potvrdio je da je u svim slučajevima upotrebljen isti tip USB drajva, kao i da ovi incidenti ukazuju da je neko imao nameru da „ućutka“ novinare. Informacije o motivima ovih terorističkih napada nisu objavljene, s obzirom da je istraga još u toku.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari: