Turingova nagrada ide u ruke jednog od pronalazača Ethernet-a

Profesor Robert Metcalfe, najnoviji je dobitnik Turingove nagrade, koju mnogi smatraju i „Nobelovom nagradom iz oblasti računarstva“. Nagradu je dobio za otkriće Ethernet-a, sedamdesetih godina prošlog veka.

PCPress.rs Image

Metcalfe se zaposlio u Xerox-ovom Palo Alto Research Center-u (PARC), nekoliko godina nakon njegovog osnivanja, gde je postavio laboratoriju sa prethodnikom Internet-a, ARPANET-om. Međutim, nije uspeo da na taj način poveže stotine računara i laserskih štampača u centru, pa je zajedno sa Davidom Boggsom, napravio novu mrežu, koja je postala Prva Ethernet mreža. Ona je kasnije replicirana u korporativnim uslovima, a na njenim osnovama nastao je i Internet, koji je povezao ceo svet.

Prvi Ethernet je imao protok podataka od 2,95 megabita u sekundi, što je bilo 10.000 puta brže od mreže terminala. Ethernet dizajn je dokumentovan 1976. godine u članku „Ethernet: Distribuirano prebacivanje paketa za lokalne računarske mreže.“

Nakon toga, Metcalfeov tim je razvio 10 Mbps Ethernet, na čijim standardima se zasnivaju i sve današnje mreže. Čak i uz sve prednosti bežične mreže, Ethernet, koji je napunio 54 godine i dalje ostaje osnovni način komunikacije podataka, pogotovo kada su prioriteti sigurnost i pouzdanost. Danas se procenjuje da širom sveta postoji oko 7 milijardi Ethernet portova.

Metcalfe je poznat i po anegdoti, kada je na jednoj konferenciji pojeo štampanu kopiju svog teksta iz 1996. godine, u kome je predvideo „katastrofalni kolaps Interneta“ i obećao da će „pojesti svoje reči“ ukoliko greši.

Inače, Turingova nagrada donosi i veliku finansijsku satisfakciju, u iznosu od milion dolara, koje obezbeđuje Google.

Izvor: The Register

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,