Električni automobil Coda Sedan na kalifornijskom tržištu 2010. godine

coda-sedan-1Dok se američki proizvođači klasičnih automobila bore za opstanak na tržištu pogođenom ekonomskom krizom, neki drugi proizvođači ne sede skrštenih ruku. Kompanije kao što su Tesla i Lightning razvijaju električne automobile i već su predstavile neke zanimljive modele, ali zbog vrlo visoke cene, oni nisu dostupni prosečnim kupcima. Međutim, kalifornijska kompanija Coda Automotive za sledeću godinu priprema nešto pritupačnije rešenje.
Prošle nedelje, ova kompanja je predstavila klasičan porodični automobil za pet putnika, jednostavnog naziva Coda. Automobil je dizajnirao Miles Rubin i on je prisustvovao prezentaciji. Ugrađeni akumulator omogućava automobilu da pređe između 90 i 12 milja (150-190 km) sa jednim punjenjem. Za punjenje može da koristi bilo koju strujnu utičnicu napona 110 ili 220 V; da bi se napunio do kraja, treba mu šest sati, a ako se puni dva sata, može da pređe oko 40 milja (65 km).
coda-sedan-2Očekuje se da će ovaj automobil koštati oko 45.000 dolara, što je nekoliko puta manje od drugih ozbiljnih električnih automobila koji se danas mogu kupiti, ali i mnogo više od sličnih automobila sa benzinskim ili dizel motorom. Ipak, u kompaniji se nadaju da će dugoročna računica privući kupce: trošak za prelaženje 100 milja (160 km) klasičnim automobilom je u proseku 17 dolara, dok Coda ovu razdaljnu prelazi za samo 3 dolara. U standardnu opremu ovog modela spadaju uređaj za navigaciju, Bluetooth, radio, USB veza i aluminijumski točkovi. U početku će se prodavati samo u Kaliforniji, a nastup na drugim tržištima zavisiće od početnog uspeha prodaje. Coda će imati garanicju od tri godine ili pređenih 36.000 milja (58.000 km).

Pročitajte i:  Tesla vodi kupce na probnu vožnju kako bi pokazala svoju FSD tehnologiju  

Izvor: Hot Hardware

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,