Električni avioni i nesreća u Norveškoj

Jedan električni avion srušio se u jezero u Norveškoj, što je napore te zemlje da potpuno odustane od fosilnih goriva vratilo nekoliko koraka unazad.

PCPress.rs Image

Modelom Alpha Electro G2, koji je proizvod kompanije Pipstrel, u trenutku nesreće je upravljao izvršni direktor Avinor-a, državne kompanije za kontrolu letova, Dag Falk-Petersen. Toga dana je model predstavljen članovima norveške vlade, te su imali priliku da isprobaju električni avion, a u trenutku nesreće u letelici je bio i ministar Aase Marthe Horrigmo. Svi putnici i članovi posade ostali su nepovređeni, ali incident ipak predstavlja udarac za planove koji se tiču električnih aviona. Naime, bilo je planirano da putnici u električne avione počnu da se ukrcavaju već 2025. godine, te da svi avioni napuste fosilna goriva do 2040. godine.

PCPress.rs Image

Još uvek nije poznato šta je dovelo do nesreće, a pilot je svedočio da su motori ostali bez energije dok se spremao za sletanje. Alpha Electro G2 je prva električna letelica sa dva sedišta koja je dobila dozvolu za komercijalnu proizvodnju, a po jednom punjenju može da preleti do 130 kilometara, što znači d au vazduhu može da ostane tek sat vremena. Sa testiranjima se počelo 2018. godine, a poslednji incident je buduće testove doveo u pitanje.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,