BIZIT plus

Lenovo upozorava da će podići cene proizvoda ako skoče američke carine

Kineski Lenovo, jedan od najvećih svetskih proizvođača računara, upozorio je da će morati da podigne cene proizvoda ako se američke carine povećaju. Upozorenje je rezultiralo padom akcija kompanije za 6,5% na dvomesečni minimum.

PCPress.rs Image

Upozorenje kompanije Lenovo prouzrokovano sve većom poslovnom nesigurnošću zbog američko-kineskog trgovinskog rata dovelo je u sumnju prodajne izglede i prognoze kvartalnih rezultata, gde je robusna prodaja PC računara kompaniji pomogla da udvostruči profit. Američki predsednik Donald Trump izjavio je ove nedelje da će odložiti uvođenje dodatne carine od 10% na proizvode kineske proizvodnje, uključujući tablete i laptop računare, do decembra, ali će i dalje nametati tarife na desktopove od septembra.

„Maloprodajne cene proizvoda poput PC-ja i pametnih telefona povećavaće se ako (američke) carine porastu“, rekao je u četvrtak predsednik kompanije Lenovo Yang Yuanqing.

Rekao je još i da prebacivanje proizvodnje iz Kine kako bi se izbegle američke carine takođe bi dovelo do povećanja cena proizvoda, mada otisak globalne proizvodnje kompanije Lenovo daje fleksibilnost u prilagođavanju i ostaje posvećen Kini. Globalno tržište računara poraslo je za 1,5% u junskom kvartalu, nakon pada dva uzastopna tromesečja, jer su pretnje povećanim američkim carinama na kinesku robu navele neke proizvođače da pretrpavaju isporuke, kažu analitičari iz industrije.

Pročitajte i:  Da li će ByteDance morati da proda TikTok?

Lenovo se u drugom kvartalu pojavio kao najveći „pobednik“ i iznenađenje globalnog tržišta PC računara. Navodeći podatke o industriji, kompanija je saopštila da je u tromesečju imala rekordnih 25,1% tržišnog udela. Lenovo je rekao da je najbrže rastući proizvođač PC računara među prvih pet proizvođača, a poboljšana kombinacija proizvoda takođe je pomogla da se profitna marža pre oporezivanja poveća na 5,4%, što je najveća marža ikada dostignuta u prvom kvartalu.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: