Elektronska prijava omogućena za još šest vrsta poreza

Poreski obveznici će od ponedeljka, 11. januara, moći elektronski da podnose još šest novih prijava.

Computer_Investigation

Puna primena elektronskog sistema prilikom podnošenja poreskih prijava počinje 1. marta ove godine, a u probnom periodu od dva meseca obveznici će i dalje morati poreske prijave da podnose na papirnom obrascu, dok će paralelno, na portalu e-Porezi da predaju nove elektronske obrasce.

„Zaduženja poreskih obveznika će se u prelaznom periodu formirati na osnovu papirnih obrazaca. Elektronske prijave podnete u prelaznom periodu ne stvaraju poreska zaduženja, već su isključivo namenjena za edukaciju i testiranje“, objašnjava direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Prema njenim rečima, čak 95 odsto poreskih prihoda koje administrira Poreska uprava, u narednom periodu biće pokriveno elektronskim servisima za podnošenje poreskih prijava.

Marković je, u saopštenju Porekse uprave, najavila i dalju modernizaciju informacionog sistema i jačanje institucionalnih kapaciteta, u okviru realizacije programa transformacije te institucije.

Od narednog ponedeljka elektronska poreska prijava moći će da se podnese na premije neživotnog osiguranja, doprinose za osnivače, odnosno članove privrednih društava, samooporezivanje fizičkih lica, zatim za ispunjavanje obaveza zapošljavanja lica sa invaliditetom, te poreza na dobit po odbitku i poreza na dobit po odbitku koji ostvaruju nerezidentna lica.

Pročitajte i:  Prijavu poreza za prvi kvartal podnelo više od 2.700 frilensera

Poreska uprava će, kako je navedeno, uskoro na svom zvaničnom sajtu objaviti video uputstva za podnošenje ovih prijava elektronskim putem.

Izvor: Tanjug

Facebook komentari: