Elektronski dnevnici u svim školama do kraja godine

Rukovodilac projekta “es-dnevnik” u Ministarstvu prosvete, Bojan Radić, najavio je da će do kraja godine u 1.764 osnovnih i srednjih škola roditeljima omogućiti pristup elektronskim dnevnicima. Kako prenosi Politika, Ristić je rekao da je uvođenje takvih dnevnika odloženo zbog „prepreka pravne prirode“, te da je bilo potrebno obezbediti zaštitu podataka ličnosti i privatnosti đaka, te da su one uklonjene 5. novembra.

PCPress.rs Image

Do druge nedelje decembra će za rad na es-dnevniku u svim školama u Srbiji biti obučena po dva koordinatora koji će preneti znanje kolegama“, rekao je Radić i dodao da je ministarstvo ostavilo autonomiju školama da odluče kada će preći na takvu vrstu evidencije.

Po njegovim rečima cilj uvođenja elektronskih dnevnika je digitalno vođenje evidencije o obrazovno-vaspitnom radu učenika, a ne omogućavanje roditeljima da imaju uvid u njega. „Verujemo da će roditelji inicirati da se ocene u svim školama počnu upisivati elektronski i pre početka drugog polugodišta“, ocenio je Radić i dodao da je problem nedostatak računara u mnogim školama u Srbiji.

Radić je istakao i da takav sistem ima prednost što ukazuje direktorima kada više od 30% đaka ne dođe na nastavu, što može ukazati kao prošle godine na to da je došlo do epidemije gripa, te je moguće zatražiti dozvolu za privremenu obustavu časova. „U tridesetak škola koje su prošle godine prešle isključivo na es-dnevnik smanjen je broj bežanja sa časova“, naglasio je Radić.

Izvor: N1

Facebook komentari: