Sistemom prepoznavanja lica do budnih učenika

Svi smo mi u nekom trenutku u toku školovanja spavali na času ili predavanju, međutim to će postati teže za učenike u jednoj visokotehnološkoj školi u Kini. Učenicima u školi će biti teško da dremaju za vreme nastave jer će škola koristiti AI kamere sa sofisticiranim alatima za prepoznavanje lica kako bi otkrila da li učenik obraća pažnju.

PCPress.rs Image

Kako izveštava Reuters, ovaj „pametni sistem upravljanja ponašanjem u učionici“ je instaliran u Hangzhou No. 11 školi u Kini, koji će pratiti izraze i pokrete đaka koji će se analizirati kako bi se osiguralo da pažnju posvećuju nastavi. Sistem će moći da utvrdi da li đaci obraćaju pažnju ili spavaju na svojim stolovima, a čak će moći i da detektuje izraze poput sreće, ljutnje i straha. Đaci će dobiti nagradu za pažnju u realnom vremenu koju će njihov učitelj moći da vidi na ekranu.

Kamere koje su deo svakodnevnog života u većini velikih kineskih gradova, deo su čitavog niza tehnologija nadzora koje su izazvale brige o privatnosti. Tim povodom zamenik direktora škole, Zhang Guanqun, rekao je lokalnim novinama da će „sistem prepoznavanja lica prikupljati samo informacije o ponašanju đaka i izraze lica“, dodajući da će to pomoći u poboljšanju interakcije između nastavnika i đaka. Prema rečima zamenika direktora, đaci su počeli da prihvataju sistem posle jednogodišnjeg testiranja i tvrde da je sistem u stvari poboljšao njihovo ponašanje. Sistem je izradila kompanija Hikvision Digital Technology, jedna od najvećih svetskih dobavljača sigurnosnih kamera, koji razvija sopstvenu AI tehnologiju. Pored ovakvog primera, Kina povećava upotrebu veštačke inteligencije i prepoznavanja lica u raznim zadacima, od verifikacije plaćanja do hvatanja kriminalaca

Pročitajte i:  Tesla traži od dobavljača da izbegavaju Kinu 

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: