Alibaba zaobišla Srbiju, otvara logistički centar u Belgiji

Informacija da Alibaba otvara logistički centar u Belgiji praktično znači da su zaobišli Balkan. Kineski e-commerce gigant odlučio je da će njegov centar biti u Liježu, u Belgiji, gradu koji se nalazi na tromeđi, blizu granice sa Nemačkom i Luksemburgom, a blizu je Brisela. Inače, to je peti logistički centar te kompanije u svetu. U Evropi već imaju jedan logistički centar u Frankfurtu.

PCPress.rs Image

Zašto je baš odabran Lijež, za sada nema detalja, ali se spekuliše da su osnivač Alibabe Džek Ma i tamošnji kralj uspostavili dobru saradnju posle Davosa. Dalje, pretpostavlja se da će biti još sličnih investicija u Evropi, a lobiranje država za ovaj posao je bilo toliko jako da je Holandija objavila, na primer, da je propustila priliku zbog kasne diplomatske akcije.

Podsetimo, mesecima se spekulisalo gde će Alibaba da otvori centar, predstavnici Alibabe su bili u intenzivnom pohodu po zemljama regiona – od Hrvatske, preko Mađarske, Rumunije do Bugarske, tražeći strateškog partnera za izgradnju velikog distributivnog centra u ovom delu Evrope.

Da kineski gigant baš želi da u Srbiji pronađe strateškog partnera za otvaranje logističkog centra, pisalo se prošle godine, kada su to najavili i predstavnici srpskih ministarstava.

Autor: SEEbiz

Facebook komentari: