ERP 2024

Elektronski implanti pomažu paralizovanim ljudima da prohodaju

Ljudi koji su ostali paralizovani zbog povrede kičme imaju šansu da ponovo prohodaju. Za to je zaslužan implant koji pomaže da se prekinuti signal iz mozga prosledi ka mišićima nogu. Tim istraživača koji radi na ovom projektu objavio je da je do sada već nekoliko pacijenata, paralizovanih od struka na dole, ponovo prohodalo nakon ugradnje elektroda u kičmenu moždinu. Ova procedura nazvana je epiduralna stimulacija.

PCPress.rs Image

Uređaj, koji je originalno razvijen kako bi pomogao u otklanjanju bola, sastoji se od 16 elektroda koje se postavljaju neposredno ispod mesta ozlede, pokrivajući površinu koja šalje senzo-motoričke signale ka nogama. Baterija se postavlja ispod trbušnog zida obezbeđuje stimulaciju i može da se kontroliše bežičnim putem. Kada je aktiviran, uređaj pomaže da signali iz mozga stignu do željenih mišića, pa osoba dobija sposobnost da ponovo kontroliše svoje pokrete u donjem delu tela. Pacijenti koji su do sada bili podvrgnuti ovom tretmanu sada su ponovo u mogućnosti da hodaju uz podršku šetalice.

Pročitajte i:  Robot za precizne hirurške intervencije

Bitno je naglasiti da ova metoda ne popravlja nastala oštećenja, već samo pomaže da signali poslati iz mozga stignu na svoje odredište, i efekat nije trenutan. Pacijenti moraju da budu podvrgnuti vremenski dugotrajnim fizičkim terapijama, prvenstveno zbog atrofije nožnih mišića. Takođe, utvrđeno je i da terapija ne omogućava baš svima da prohodaju. Dvoje od testiranih pacijenata nije uspelo da prohoda, iako su i kod njih uočena poboljšanja stanja i bili su sposobni da stoje.

Sledeći korak za istraživače je da prošire istraživanje, na druge vrste paralize i da vide kako ova terapija deluje na njih, ali i na pacijente koji duži vremenski period nisu sposobni da hodaju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: