BIZIT plus

Elon Musk optužuje SEC za curenje informacija

Advokat Elon-a Musk-a optužio je Komisiju za hartije od vrednosti (SEC) za curenje informacija o federalnoj istrazi.

PCPress.rs Image

Musk ima pravo na “slobodu govora”

„Postalo je sve jasnije i jasnije da Komisija namerava da uzvrati mojim klijentima zbog korišćenja svojih prava iz Prvog amandmana, rekao je Musk-ov advokat Alex Spiro.

Najnoviji podatak koji je Musk izneo u svom tekućem sporu sa SEC-om koji je počeo još 2018. godine, kada je rekao da je obezbedio sredstva za privatni otkup Tesle po ceni od 420 dolara po akciji. To su mnogi protumačili kao pokušaj šale, među njima i SEC.

SEC je kaznila Teslu i Musk-a sa po 20 miliona dolara zbog toga i primorala Musk-a da se povuče sa mesta predsednika na najmanje tri godine. Takođe, Tesla je morala da implementira sistem za praćenje Musk-ovih izjava o kompaniji na Twitter-u i sličnim aplikacijama.

Međutim, Musk se u poslednje vreme bori protiv tih pravila. Ranije ovog meseca on je optužio SEC da vodi „kampanju uznemiravanja“ i da on ima pravo na slobodu govora iz Prvog amandmana.

Pročitajte i:  Musk: Novi jeftini modeli stižu 2025. godine

SEC je odgovorio ranije ove nedelje, rekavši da su njegove česte provere sa Teslom efektivno bile potrebne od strane suda koji nadgleda sporazum iz 2018.godine. Takođe sud je odbacio drugu Musk-ovu pritužbu, rekavši da napreduje u isplaćivanju kazne od 40 miliona dolara akcionarima.

Musk-ovi advokati su naveli da je najmanje jedan član SEC-a komprmitovao “određene informacije u vezi sa istragom”, ali nije rečeno ko ili koje informacije.

Tesla je u svom izveštaju o zaradi u četvrtom kvartalu 2021.godine otkrila da je SEC kontaktirao kompaniju i Musk-a, tražeći informacije o tome kako se pridržavaju sporazuma iz 2018.godine.

Musk je posle sporazuma, godinu dana kasnije na Twitter-u objavio informacije o proizvodnji Tesla vozila koje nije bilo odobreno od „zastupnika za otkrivanje podataka“.

Njegovi advokati su optužili SEC da je i tada prekršila njegova prava na slobodu govora. Musk i Tesla su na kraju pristali na revidirano poravnanje koje je od njega zahtevalo da unapred dobije odobrenje za bilo kakve tvitove ili drugu komunikaciju od „iskusnog advokata za hartije od vrednosti“.

Pročitajte i:  Tesla okončava dugotrajni pravni spor zbog rasne diskriminacije sa bivšim zaposlenim 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,