BIZIT plus

Tesla u problemim zbog tvitova Elona Muska

Sudski poziv je izdat nakon što je Musk pitao pratioce da li treba da proda svoje akcije Tesle.

PCPress.rs Image

Problemi jos od 2018. godine

Tesla je dobio sudski poziv od Komisije za hartije od vrednosti u novembru 2021. godine, prema izveštaju Reuters-a. Proizvođač automobila je otkrio informacije u finansijskoj dokumentaciji, napominjući da agencija, posebno, traži informacije o svojim „procesima upravljanja oko usklađenosti sa nagodbom SEC-a“.

Novembarski sudski poziv izdat je ubrzo nakon što je šef kompanije Elon Musk pitao svoje pratioce na Twitter-u da li treba da proda 10 odsto svog udela u Tesli. kompanije naglo su pale nakon tog tvita.

Tesla je godinama bio u sukobu sa SEC-om, počevši od 2018. godine kada je agencija tužila Elon-a Musk-a za tvitovanje da kompanija postaje privatna. Agencija je saopštila da Musk-ovo tvitovanje da Tesla prelazi u privatno vlasništvo predstavlja prevaru jer je „lažna i obmanjujuća“ izjava.

Kada se Tesla nagodio sa SEC-om te godine, Musk je morao da pristane da njegovi postovi na društvenim mrežama koji sadrže materijalne informacije budu unapred odobreni od strane pravnog tima.

Pročitajte i:  Tesla i otključavanje veće autonomije  

Međutim, objavio je na Twitter-u prethodno neobjavljene brojeve proizvodnje za 2019.godinu a da prethodno nije pregledao te informacije. SEC je smatrao to nepoštovanju njihovog sporazuma iz 2018.godine i morali su da unesu amandmane tako da Musk tačno zna šta može, a šta ne može da tvituje.

Musk koristi Twitter za “ažuriranje novih informacija”

Šef Tesle poznat je po tome što je čest korisnik Twitter-a. Između memova i nasumičnih tvitova, on koristi platformu za deljenje ažuriranja i novih najava o svojim kompanijama, uključujući Teslu i SpaceX.

Grupa Teslinih investitora podnela je tužbu 2019. godine u pokušaju da zaustavi njegovo „nekontrolisano“ korišćenje platforme. Samo prošle godine, drugi investitor je tužio Musk-a i kompaniju, optužujući ih za kršenje sporazuma sa SEC-om.

Prema tužbi Musk nastavlja da tvituje „nepravilne“ i neodobrene postove, uključujući i onu iz maja 2020.godine u kojoj je rekao da je Teslina cena akcija „previsoka“.

Musk je napravio pauzu od Twitter-a tokom godina, i jednom je čak tvrdio da je izbrisao svoj nalog, ali je i dalje veoma aktivan na platformi.

Pročitajte i:  Musk izgubio parnicu protiv izraelske kompanije za prikupljanje podataka

Izvor: Engadget

Facebook komentari: