Elon Musk traži da Bitkoin postane “zeleniji”

Elon Musk i Tesla već neko vreme utiču na vrednost kriptovaluta. Naime, Bitkoin je čas u milosti, čas u nemilosti ove kompanije, pa je prvo najavljeno da će zainteresovani za plaćanje Tesla proizvoda moći da koriste Bitkoin, ali je ta odluka ubrzo odbačena zbog brige za životnu sredinu.

PCPress.rs Image

Cena Bitkoina je u skladu s vestima vrtoglavo skakala, pa potom padala, te je Musk odlučio da izađe na Twitter i zainteresovanima objasni šta se događa. Tom prilikom je objavio da je Tesla prodala tek 10% od kriptovaluta koje su u njenom posedu, te dodao da će kompanija ponovo odobriti Bitkoin transakcije kada kripto-rudari budu počeli da koriste obnovljive energije. Tvitovi su izazvali buru reakcija, u kojima neki tvrde da se za rudarenje već koriste obnovljive energije, dok drugi ističu da to nije tačno.

O besu ljubitelja kriptovaluta govori i novi coin po imenu $StopElon, a već iz imena već može da se nasuti koji mu je cilj. Okupio je one koji žele da spreče da Elon Musk i dalje utiče na vrednost kriptovaluta, budući da njegovi tvitovi izazivaju ogromne skokove i padove vrednosti.

Pročitajte i:  Grok će uskoro biti dostupan premium korisnicima X-a

Istina je da Musk već neko vreme manipuliše ovim tržištem preko svog Twitter naloga, pa je više puta značajno uticao na vrednost Bitkoina – najviše nakon što je objavio da Tesla ipak neće prihvatati ovu valutu. Kripto-zajednica je besna, a najviše zbog toga što direktor kompanije Tesla stalno menja mišljenje o digitalnim valutama. Zbog toga su se pojavile nove kriptovalute, među njima i jedna s manje obzira – $FUCKELON, koja trenutno vredi 1,67 dolara.

Novi tvitovi bi mogli iznova da utiču na Bitkoin. Muskov zahtev je ipak dobra stvar, budući da je rudarenje postalo veliki potrošač energije, te se za kreiranje novih coina troši više struje nego u nekim zemljama. Za sada nema načina da se utvrdi koliko se obnovljive energije koristi u procesima rudarenja, što znači da Tesla nema alate koji bi joj pomogli da sazna kada je vreme da se ponovo prihvate Bitkoin transakcije.

Pročitajte i:  Tesla spušta cenu FSD-a na 99 dolara mesečno 

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,