EMC Big Data u službi organizacije

Kompanija EMC, s višedecenijskim iskustvom u oblasti čuvanja podataka, daje i niz rešenja za uspešnu borbu sa Big Data izazovima.

03-EMC-Big-dataKoličina podataka svakodnevno raste brzinom koju teško možemo da pojmimo i to iz više razloga. Najpre, raste broj izvora podataka jer sve više korisnika generiše i ostavlja svoje podatke, kako na poslu, tako i na društvenim mrežama. Nije zanemarljiva ni nova količina podataka koja se dobija automatskim očitavanjem novih senzora, sistema za nadzor i regulacije i sličnih sistema. Povrh svega, količina podataka za slične informacije raste iz godine u godinu jer rastu rezolucije fotografija i video‑materijala koji su sve češći nosioci informacija.

Prikupljanje, klasifikacija, skladištenje i obrada podataka ogroman su izazov za kompanije koje žele na pravi način da iskoriste sve resurse koje imaju. Iako je u osnovi to tehnički problem, on ima snažne poslovne konsekvence – ako organizacija ne analizira dovoljno brzo podatke koje prikuplja, može zakasniti s donošenjem važnih odluka. Posledice kašnjenja obično znače lošije poslovne rezultate…

Dodatnu težinu ovom problemu daje činjenica da je većina podataka nestrukturirana, odnosno ne prikuplja se u baze podataka, već nastaje pomalo stihijski, a čine ga različiti tipovi dokumenata, fotografije, video i drugi fajlovi koje kreiramo svakodnevno.

Izazov za storidž

Kompanija EMC kao osnovu Big Data sistema nudi Isilon – storidž platformu koja se lako proširuje da bi se prilagodila potrebama organizacije. EMC Isilon na jednom mestu nudi sve što je potrebno da se kreira jedinstven prostor za čuvanje podataka i da se obezbedi da ti podaci budu dostupni za dalju obradu i analizu.

Klaster EMC Isilon storidž uređaja, zahvaljujući operativnom sistemu Isilon OneFS, ponaša se kao jedinstven prostor za skladištenje podataka, tako da korisnik uvek ima pristup svojim podacima dok je iskorišćenost storidža preko 80 odsto.

Deo Isilon ponude su i infrastrukturna softverska rešenja, poput InsightIQ, MobileIQ i SmartDedupe, kojima se efikasnost i iskorišćenost storage prostora dodatno optimizuje, dok se o zaštiti podataka u
sistemu brinu SnapshotIQ i
druga rešenja.

Poslovna analiza

Podatke koje organizacija prikupi potrebno je efikasno analizirati. EMC za te potrebe nudi Documentum xCP – platformu za automatizaciju kompleksnih procesa zasnovanih na informacijama. Namena ove platforme je donošenje boljih poslovnih odluka, tako što najbitnije informacije približava korisnicima.

Većina podataka potrebnih za analize je nestrukturirana, što je izazov s kojim  Documentum xCPse uspešno nosi i u realnom vremenu daje uvid, analitiku i izveštaje vezane za podatke iz različitih izvora.

Pritom se Documentum xCP prilagođava potrebama i veličini korisnika, odnosno može da raste sa njim, da bi svi potrebni podaci uvek istom brzinom dovodili do informisanih poslovnih odluka.

Big Data platforma

Sve češće, a naročito kod većih organizacija, prelazak na cloud okruženja donosi različite prednosti. Na primer, ako podatke treba obrađivati i analizirati što brže, po mogućstvu u realnom vremenu. Na tom polju EMC nudi Pivotal – PaaS (platform‑as‑a‑service) rešenje koje omogućava da se u cloud okruženju pokrene servis kakav je organizaciji potreban. Uz Pivotal, organizacije mogu kompletnu infrastrukturu pokrenuti u oblaku, i u njemu držati ne samo podatke, već i aplikacije i servise.

Deo Pivotal sistema je i Big Data Suite – kompletno rešenje koje korisnicima daje prednost u odnosu na konkurenciju koja svoju analitiku bazira na EDW (enterprise data warehouse) rešenjima, tako što im omogućava da uskladište sve podakte koje smatraju relevantnim i da ih analiziraju različitim alatima za upravljanje podacima.

O značaju Pivotal pristupa govori i činjenica da je deo ovog projekta General Electric, najveći svetski proizvođač senzorskih i regulatornih instrumenata, u potrazi za najboljim rešenjem za automatsko prikupljanje i obradu podataka s takvih uređaja. Budućnost čitavog društva biće zasnovana na tako prikupljenim podacima, i od izbora rešenja za čuvanje i obradu zavisi da li će oni biti na optimalan način iskorišćeni.

Kompanije koje vam na našem tržištu mogu ponuditi kompletan konsalting i implementaciju EMC Big Data rešenja su Saga, ComTrade IT Solutions and Services i Asseco SEE.

RRC, www.rrc.rs

Marko Herman

(Objavljeno u časopisu PC#211)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,