EMC flash trendovi

Kompanija EMC je započela novu eru flash tehnologije kada je uvela Enterprise Flash diskove (EFDs) na svojim Symetrix uređajima početkom 2008. godine. Od tada pa nadalje se veliki značaj pridaje strateškom, dugoročnom razvoju i optimizaciji korišćenja flash tehnologije kroz EMC portfolio

EMC-1SSD tehnologija je preko tri decenije, u različitim formama, prisutna u IT‑u, ali u poslednje četiri godine ova tehnologija se veoma intenzivno razvija i primenjuje. Do ovoga je došlo pre svega zbog potrebe za visokim performansama (nove aplikacije, virtuelizacija, cloud rešenja…), poboljšanja same SSD tehnologije koja postaje flash‑based i jeftinija nego nekoliko godina ranije, kao i zbog sve više metoda da se sa malom količinom SSD resursa napravi sjajan učinak kako u operativnom, tako i u finansijskom smislu.

Da bi na najbolji način zadovoljila specifične potrebe svakog korisnika kompanija EMC je implementirala flash tehnologiju na različite načine kroz svoje proizvode: EMC XtremIO, Hybrid Arrays, EMC XtremSF.

XtremIO predstavlja jedini scale‑out storage koji je iz temelja dizajniran za  flash tehnologiju. Ovaj All flash Array(AFA) je fokusiran na optimalno i efikasno raspoređivanje, adresiranje i skladištenje podataka.

Tajna XtremIO uređaja je u softverskom, in‑memory pristupu koji znači da se upravljanje podacima vezano za deduplikaciju, kompresiju, XtremIO snapshot‑ove, obavlja inline u DRAM‑u, pre nego što je bilo šta zapisano na flash diskove. Tipična primena je VDI, virtuelni serveri, SAP okruženje, SQL Server, Oracle databeses, Virtual server/Private Cloud…

U situacijama kada nisu sve vreme potrebni svi atributi koje sa sobom nosi AFA, Hybrid Arrays predstavljaju ekonomičnije rešenje. Hibridni sistemi predstavljaju EMC tradicionalne storage sisteme (Vmax, VNX, VNXe, Isilon) sa određenim procentom flash diskova čime se postiže balans između performansi i cene.

EMC XtremSF predstavlja PCIe karticu velikog kapaciteta koja se ugrađuje na server sa idejom da poboljša performanse aplikacije, dramatično smanjujući kašnjenje i povećavajući protok podataka.

Pored hardvera, veliku ulogu u optimizaciji korišćenja flash diskova igra i softver. EMC Fully Automated Storage Tiering (FAST) koji se koristi na EMC hibridnim uređajima obezbeđuje da se najaktivniji podaci u svakom trenutku nađu na najperformatnijim diskovima koji su dostupni u sistemu.

Veoma interesantan uređaj za naše tržište je VNXe 3200 AFA koji je na Promociji do kraja godine. Ovaj uređaj predstavlja Entry level flash NAS I SAN storage sa enterprise funkcionalnostima po entry level ceni. Sa ovim rešenjem se dobija MCx multicore optimizacija, unified snapshot‑ovi, replikacija podataka, automatski storage tiering, thin provisioning, file deduplikacija i kompresija, jednostavan management, integrisani online support…

Uređaj je idealan za database i virtual server okruženja, kao i za aplikacije koje zahtevaju visoke performanse. Velika prednost je to što se na postojeće, već konfigurisano AllFlashArray rešenje, mogu kasnije dodati brzi SSD diskovi ili se sistem može lako konvertovati u hybrid flash array dodavanjem drugih vrsta diskova.

Za sve dodatne informacije o pomenutim proizvodima možete kontaktirati EMC tim u RRC‑u emc@rrc.rs.

(Objavljeno u Časopisu PC#227)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,