TrendMicro

Lenovo Vibe u znaku baterije

Svi veliki proizvođači pored udarnog modela redovno nude i njegovu nešto redukovanu varijantu pristupačnije cene. Uz sve širi izbor SOC platformi, nije teško napraviti uređaj dobrih performansi, ali Vibe P1m nije samo to…

VIBE-P1m_Hero_01-1940x1914Lenovo pokušava da napravi iskorak novom generacijom Vibe P1, s idejom da umanji efekat najvećeg problema među svim Android telefonima – kapacitet baterije i njeno trajanje. Kada smo prošle godine testirali Vibe X2, telefon smo pozitivno ocenili, ali jedna od primećenih mana bila je upravo baterija, koja za takav hardver nije bila optimalnog kapacitete. Sada, sa P1 modelima, Lenovo nudi baterije od gotovo „tabletnih“ 5.000 ili 4.000 mAh. Veća varijanta nalazi se u originalnom P1 modelu koji će uskoro stići na test, dok se baterija kapaciteta 4.000 mAh našla u ekonomičnijem modelu P1m koji je stigao do nas.

Prva stvar koja se primećuje, a indirektno je vezana za bateriju, jeste masa uređaja – P1m teži 150 grama, što je za dobrih 30 grama više nego model Vibe X2. Ali veća baterija jednostavno mora da bude i teža…

Ova baterija napaja solidan hardver čija je osnova Mediatek MT6735P SOC sa četiri ARM Cortex A53 jezgra na 1 GHz, s LTE podrškom i integrisanim Mali‑T720 grafičkim procesorom. MT6735 je maksimalno deklarisan na 1,4 GHz, a GPU radi na 600 MHz, uz rezoluciju ekrana 1280×720. Dijagonala IPS ekrana je 5“, nivo osvetljenja je jak, a uglovi gledanja veoma široki, pa je i čitljivost dobra. Ekran je smešten u čvrsto kućište s metalnim okvirom, pa nas je kvalitet izrade prijatno iznenadio, naročito ako ga samerimo s konačnom cenom uređaja. Osećaj u ruci je dobar i izgled elegantan, pa telefon ostavlja dobar utisak.

Vibe P1m ima dobro pozicioniran zvučnik na donjoj ivici (metalnom obodu) telefona, pa neće biti blokiran dok uređaj stoji na stolu. Iako izgleda tako (zbog dve simetrične rešetke), zvučnik nije stereo, ali je veoma glasan, što uvek dobro dođe. Pozicija tastera takođe je dobra, uz malo drugačiji raspored od standardnog. Tako su Volume i Power tasteri smešteni na desnu stranu, dok se s leve strane nalazi taster za aktiviranje Ultra power saver moda. Aktivacijom ovog režima, na ekranu se pojavljuje set opcija u kojem se tačno može odrediti koje će funkcije biti aktivne, čime se drastično može produžiti trajanje baterije – izgleda da nekima ni 4.000 mAh nije dovoljno.

Performanse Vibe P1m su solidne, pa se u standardnom radu pod Android 5.1 sistemom ne primećuju neka značajnija usporenja, čak se mogu komotno igrati manje zahtevne igre. Kamere su opet solidne, tu je čak i prednja kamera rezolucije 5 megapiksela za selfi svanture, uz 720p video -zapise.

Trajanje baterije je udarna karakteristika modela Vibe P1m i sve mogućnosti telefona podređene su tome, što se odnosi i na pomenute performanse. Možete računati na autonomiju od jednog dana bez problema, čak i kada se koristi LTE mreža ili je upotreba intenzivnija od prosečne. Uz popularnu cenu, Vibe P1m je veoma zanimljiva opcija, posebno za korisnike kojima nije mnogo stalo do brzine, ali jeste do trajanja baterije.

www.lenovo.com

Miloš Stamenković

(Objavljeno u Časopisu PC#227)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,