Emonster tuži Apple zbog autorskih prava na animirane emotikone

Japanska kompanija Emonster, koja polaže autorska prava na animirane emotikone (aniemoji) na području Sjedinjenih američkih država, odlučila je da tuži Apple zbog upotrebe ovog termina u okviru opcije na novom iPhone-u X.

PCPress.rs Image

Kompanija iz Tokija podnela je američkom Federalnom sudu u sredu, 18. oktobra, tužbu u kojoj navodi da su „u kompaniji Apple svesno doneli odluku da pokušaju da ukradu ime za sebe“. Emonster u svom vlasništvu ima iOS aplikaciju čije je ime upravo „Aniemoji“, a lansirana je 2014. godine, te korisnicima dozvoljava da šalju emotikone koji su animirani nizom GIF-ova. Aplikacija od korisnika traži da sastavi poruku, a uz pomoć zagrada kojima odvaja efekte za koje želi da budu primenjeni na određeni deo teksta ili na emotikone, slično kao kod pisanja koda, te na iTunes-u košta 0,99 dolara.

Sa druge strane, aniemoji opcija na iPhone-u X korisnicima dozvoljava da svoje lice transformišu u animirane emotikone, a uz pomoć Face ID tehnologije. U tužbi se od suda zahteva da, budući da su i Animoji aplikacija i nova opcija za iPhone X na Apple-ovim platformama, odluči koja će od njih morati da bude ukinuta.

Pročitajte i:  Apple otpušta preko 700 zaposlenih

Prema navodima iz tužbe, Apple je znao za aplikaciju kompanije Emonster, budući da se se nalazi u Apple Store-u, te su iz kompanije, navodno, ponudili određenu sumu za kupovinu licence za Aniemoji, da bi, kada su odbijeni, svejedno nastavili da koriste problematični naziv.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,