BIZIT plus

End-to-end enkripcija stiže na Facebook Messenger

Facebook je nedavno najavio da će Messenger video i audio razgovori ubuduće biti zaštićeni end-to-end enkripcijom – pet godina nakon što su je dobile tekstualne poruke.

PCPress.rs Image

End-to-end enkripciju primenjuju najpopularnije platforme za komunikaciju, uključujući Zoom, Microsoft Teams, te WhatsApp. Razgovori su na taj način zaštićeni od radoznalih očiju, pa su svi sadržaji bezbedni od trenutka kada se pošalju, dok ne stignu do primaoca. To znači da niko, pa ni zaposleni u Facebooku, ne može da čita ili prisluškuje učesnike u komunikaciji.

Nova promena stiže zbog sve većeg interesovanja – korisnici su u prethodnih godinu dana u proseku obavljali oko 150 miliona video poziva dnevno. Ažurirane su i druge bezbednosne opcije – Disappearing Messages su na primer dobile više opcija za podešavanje, pa korisnici mogu da biraju da li će nestati nakon pet sekundi ili 24 sata.

PCPress.rs Image

Budući da se Facebook suočavao sa ogromnim brojem bezbednosnih propusta, ovo je važan korak ka većoj bezbednosti. Pretpostavlja se da će se sigurnosne funkcije i ubuduće poboljšavati, jer se na taj način štiti i kompanija koja u slučaju tužbi gubi velike sume.

Pročitajte i:  WhatsApp uvodi funkciju pop-out četa za Windows beta

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari: