Studija: Dark Mode može produžiti trajanje baterije vašeg telefona

Omogućavanje dark mode-a na telefonu može produžiti trajanje baterije telefona, što smo već ranije čuli.

PCPress.rs Image

Čista crna pozadina ne donosi mnogo prednosti u odnosu na tamno sivu pozadinu

Prema istraživačima sa Univerziteta Purdue, produženje trajanja baterije nije tako veliko kao što ste mislili. Osim toga, čista crna pozadina ne donosi mnogo prednosti u odnosu na tamno sivu pozadinu koja se nalazi u većini aplikacija kada je omogućen dark mode. Studija je otkrila da omogućavanje ovog režima ne daje veće dobitke u pogledu trajanja baterije, ako ne gledate iz posebnih scenarija. Najviše povećanje trajanja baterije pronađeno je pri prelasku iz light režima pri punoj osvetljenosti u dark mode. U studiji Purdue (putem Android Authority-a) istraživači su posmatrali potrošnju energije u tamnom režimu iz šest različitih aplikacija.

Calculator, Google Calendar, Google Maps, Google News, Google Phone i YouTube su testirani na Pixel 2, Moto Z3, Pixel 4 i Pixel 5 – svi telefoni sa OLED ekranima, naravno. Testirana je potrošnja energije pri pokretanju svake od ovih aplikacija u tamnom režimu 60 sekundi. Istraživači su rekli da su izgradili skup alata za precizno merenje potrošnje energije u pikselima. Sa oko 30% -50% osvetljenosti, istraživači su otkrili da je prelaskom iz svetlog u tamni režim, u proseku ušteđeno samo između 3% i 9% energije. Međutim, prebacivanje sa 100% osvetljenosti može uštedeti u proseku čak 47% energije baterije.

Pročitajte i:  Google ne želi da plaća novinare u Kaliforniji

Bilo je i drugih zanimljivih otkrića, uključujući to da upotreba aplikacije Google News u light režimu pri 20% osvetljenosti na Pixel 5 troši istu količinu energije kao i kada je telefon pri 50% osvetljenosti u dark režimu. Studija takođe spominje da detalji o potrošnji baterije Android -a ne uzimaju u obzir dark mode, pa je tim razvio alat pod nazivom „Android Battery+“ koji to čini. Istraživači žele da otvoreni izvorni display profiling alat Android Battery+ dodaju u AOSP.

Izvor: Xda-developers

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,