BIZIT plus

Epic Games i Apple nastavljaju sudsku borbu

Epic Games će pokušati da poništi delove sudske presude od prošlogodišnjeg suđenja protiv Apple.

PCPress.rs Image

Apple (ni)je prekršio antimonopolske zakone

Tvorac „Fortnite“-a, tužio je Apple 2020. godine navodeći da su pravila App Store, prema kojima programeri softvera moraju da plaćaju provizije do 30 odsto na kupovine u aplikaciji, prekršila američki antimonopolski zakon.

Posle tronedeljnog suđenja prošle godine, sud je u velikoj meri bio na strani Apple-a. Sud nije nazvao kompaniju „ilegalnim monopolistom“ nego je čak i podržao njeno pravo da naplaćuje provizije.

Međutim, sudija je utvrdio da je Apple prekršio zakon o nelojalnoj konkurenciji u matičnoj državi Kalifornije. Zatim je naredio kompaniji da dozvoli programerima da kažu korisnicima kako da kupuju aplikacije van svog sistema plaćanja. Apple je uložio žalbu na na tu odluku.

Epic se žalio na zaključak u kojem se navodi da Apple nije prekršio antimonopolske zakone. Obe kompanije će imati raspravu o ovom slučaju pred Apelacionim sudom u San Francisku. Predstavnici Ministarstva pravde SAD i države Kalifornije takođe će se pojaviti kako bi opisali relevantne zakone.

Pročitajte i:  Najveći Apple kritičari su ljuti na novi porez na App Store  

Prema svojim sudskim podnescima, Epic tvrdi da sudija nije pravilno protumačio antimonopolske zakone SAD. Konkretno, sudija je doneo odluku da Apple-ovi ugovori sa programerima o korišćenju App Store-a ne krše antimonopolske zakone jer su to ugovori o kojima se ne može pregovarati. Naime, programeri su se složili sa pravilima u suprotnom  nisu mogli da koriste App Store. Epic tvrdi da takvi standardni sporazumi i dalje podležu antimonopolskim zakonima.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: