Računari i Galaksija

Do 2018. LTE za 60 posto populacije

Kompanija Ericsson predstavila je danas svoj izveštaj Ericsson mobility report.

ericssonPrema podacima objavljenim danas, mobilni data saobraćaj nastaviće da raste narednih godina, a za ovaj trend zadužen je uglavnom video. Unapređene brzine mreže koje dolaze sa sve prisutnijim HSPA i LTE tehnologijama, podstiču rast mobilnog saobraćaja.

Mobilni data saobraćaj se u prvom kvartalu 2013. godine udvostručio u odnosu na prvi kvartal 2012. godine, a video je najveći uzrok ovog rasta. Godišnja stopa rasta mobilnog video saobraćaja je 60 posto, ali će i ostale oblasti rasti.

Do 2018. godine, mobilni data saobraćaj će porasti 12 puta, pokazuju podaci Ericsson Mobility izveštaja.

Do te godine, biće 4,5 milijardi smartfon pretplatnika, koji će na mesečnom nivou, u proseku, koristiti 2GB mobilnog saobraćaja mesečno.

LTE, koji je do juna ove godine imao 100 miliona pretplatnika, do 2018. godine će pokrivati 60 posto stanovništva, a HSPA 85 posto populacije.

Mobilnih pretplatnika će za pet godina biti 9 milijardi, pokazuje izveštaj kompanije Ericsson, ali se i dalje može očekivati postojanje velikih regionalnih razlika.

Pročitajte i:  Ericssonov izveštaj o  mobilnosti: snažan rast 5G mreže – globalni saobraćaj koji se odnosi na  mobilni prenos podataka će se utrostručiti za šest godina

Dok najveći deo saobraćaja odlazi na video saobraćaj, vremenski, mobilnim saobraćajem dominiraju društvene mreže i IM servisi. U proseku, korisnik smartfona na društvenim mrežama provede 85 minuta.

Mikael Back, potpredsednik kompanije Ericsson, istakao je da su ovi podaci bitni kako bi se mreža planirala tako da odgovara potrebama korisnika. Prenos glasa je bitan, ali je od glavnog sada postao njen mali deo. Bitno je istaći da se ne radi samo o kvalitetu mreže, nego i tome da ona treba da odgovara specifičnim zahtevima korisnika.

Izveštaj u celini možete preuzeti sa www.ericsson.com/ericsson-mobility-report.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,