Ericsson u Srbiji demonstrirao budućnost mobilnih mreža

Ericsson je bio domaćin vodećeg tehnološkog događaja, ”Barcelona Unboxed”, u Beogradu gde su se prikazivale najnovije inovativne tehnologije lansirane na Svetskom mobilnom kongresu 2019. godine – od 5G platforme do konceptualnog proizvoda pristupnih radio mreža pod nazivom Radio Stripes i novih rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji i mašinskom učenju koja su spremna da već danas budu primenjena u društvu.

PCPress.rs Image

Generalni direktor Ericssona u Srbiji, Antonio Passarella, je izjavio: „Ericsson je već dugi niz godina ključni deo ekosistema telekomunikacija – koji donosi usluge prenosa glasa i podataka milionima pretplatnika u Srbiji. Mi smo prvi na tržištu koji donose rešenja koja omogućavaju mrežama današnjice da sa lakoćom evoluiraju u mreže sledeće tehnološke generacije. 4G je osnova 5G i Ericsson je već sada spreman da pomogne operatorima u Srbiji da prođu tranziciju od 4G do 5G neprimetno.”

Ericsson je takođe prezentovao svoje Radio System rešenje koje provajderima komunikacionih usluga nudi kompletnu platformu za izgradnju pristupnih radio mreža (RAN) najboljih performansi sa optimalnom modularnošću kako bi se osigurao najmanji TCO (total cost of ownership). Ericsson Radio System je 5G-spreman od 2015. godine i omogućava neprimetnu, brzu i ekonomičnu migraciju sa 4G na 5G, omogućavajući operatorima da puštaju servise zasnovane na novim tehnologijama i brzo povećavaju 5G pokrivenost. Takođe može da se koristi za 5G NR uz daljinsku instalaciju softvera. Ovo znači da smo našim korisnicima širom sveta već isporučili više od 3 miliona radio jedinica spremnih za 5G.

Pročitajte i:  Rano otkrivanje raka pomoću AI testa 

PCPress.rs Image

Prema novom ConsumerLab izveštaju, 5G Consumer Potential, korisnici pametnih telefona kažu da su voljni da plate 20% više za usluge pete generacije, dok je polovina korisnika koji prvi prihvataju inovacije spremna da plati 32 odsto više. Međutim, 4 od 10 od ovih potrošača očekuje nove korisničke primene i modele plaćanja, kao i bezbednu 5G mrežu pored dosledno stabilnog pristupa internetu velike propusne moći.

Ericsson je na Barcelona Unboxed događaju takođe demonstrirao svoj novi Ericsson Operations Engine koji koristi veštačku inteligenciju da dinamički dodeli resurse i omogući dosledan kvalitet u celoj mreži. Ericsson Operations Engine koristi i metodologiju zasnovanu na mrežnim podacima da obezbedi pokrivanje, performanse i pouzdanost za korisnike, imajući u vidu servisne umesto mrežnih KPI-eva (Key Performance Indicators). Ericsson takođe istražuje koncept baznih stanica koji bi omogućio zaista potpunu povezanost. Ericsson Radio Stripe je vizionarski dizajn mobilnih mreža koji je super-distribuiran i ima potencijal da isporuči robusne veze visokog kvaliteta dok uporedo omogućava lako i fleksibilno proširenje mobilnih mreža.

Pročitajte i:  Microsoft partner sa Mistralom u poslu sa AI izvan OpenAI 

PCPress.rs Image

Povodom obeležavanja Evropske nedelje održivog razvoja Ericsson prikazuje svoj Digital lab program koji predstavlja podršku ciljevima održivog razvoja a naročito četvrtom cilju koji omogućava inkluzivno, pravedno i kvalitetno obrazovanje i promociju prilika za učenje tokom celog života koje su ravnopravne za sve. Digital lab demo i tim u Srbiji imaju za cilj da ohrabre mlade studente prilikom njihovog provog susreta sa programiranjem, robotikom i veštačkom inteligencijom da izgrade digitalne veštine za budućnost.

Ericsson Spectrum Sharing

Ericsson Spectrum Sharing je ključna mrežna funkcija koja omogućava neprimetno uvođenje 5G na postojećim 4G frekevencijama u mreži servis provajdera, dok uporedo obezbeđuje najbolje moguće iskorišćenje njihovog spektra i postojeće infrastrukture. Uz jednostavnu instalaciju softvera operato ri će moći da aktiviraju 5G na svojoj postojećoj Ericsson Radio System infrastrukturi (radio i RAN računarska oprema) koju smo počeli da isporučujemo još 2015. godine. Ovaj demo pokazuje koliko je jednostavno da se pređe sa sigle na mixed mode konfiguracije zahvaljujući Ericsson Spectrum Sharing funkciji.

PCPress.rs Image

Mixed Reality budućnost

Ova demonstracija daje “uživo” prikaz uvećane stvarnosti digitalnog brata blizanca pravog grada, uključujući animaciju vremenskih prilika, transporta, itd. U minijaturnom gradu se stavlja akcenat na nekoliko budućih zgrada u postojećem gradskom pejzažu. Na pojedinim mestima u gradu može da se zumira i vidi slika od 360 stepeni pomešane stvarnosti pravog grada. Ovaj demo je ultra-realističan prikaz mixed reality, i omogućen je zahvaljujući nastanku 5G ekosistema više industrija, edge računarstva, autonomnih vozila, veštačke inteligencije i mobilnih uređaja.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,