EU definiše etička načela za sprečavanje zloupotreba AI-a

Prema novim evropskim etičkim načelima za razvoj novih tehnologija, kompanije koje rade sa veštačkom inteligencijom moraju da uspostave mehanizme odgovornosti kako bi sprečile njihovu zloupotrebu. Projekti veštačke inteligencije treba da budu pod nadzorom ljudi i treba da budu transparentni, imaju sigurne i pouzdane algoritme i da podležu pravilima zaštite privatnosti i podataka, navodi Evropska komisija (EK) pored ostalih preporuka.

PCPress.rs Image

Ta načela mogu da se ostvare na temelju strategije za veštačku inteligenciju iz aprila 2018. godine koja, između ostalog, predviđa povećanje javnih i privatnih ulaganja u tu tehnologiju do najmanje 20 milijardi evra godišnje u sledećih deset godina. Evropska inicijativa sastavni je deo globalne rasprave o tome da li firme treba da se podrede etička pitanja poslovnim interesima i kada, te koliko strogi mogu da budu regulatorni organi prema novim projektima kako ne bi ugrozili inovacije.

„Etička dimenzija veštačke inteligencije nije luksuz niti puki dodatak. Naše društvo može u potpunosti da iskoristi potencijal tehnologije samo ako u nju ima poverenja“, izjavio je u saopštenju potpredsednik EK za digitalnu ekonomiju i društvo Andrus Ansip. Veštačka inteligencija može da bude od koristi širokom spektru sektora, kao što su zdravstvo, potrošnja energije, sigurnost automobila, poljoprivreda, klimatske promene i upravljanje finansijskim rizicima. Takođe, može da pomogne u otkrivanju prevara i pretnji kibernetičkoj sigurnosti i omogući sigurnosnim agencijama uspešniju borbu protiv kriminala.

Pročitajte i:  Nvidia grafičke kartice pokrenule AI revoluciju  

Paralelno AI donosi nove izazove za budućnost rada i otvara brojna pravna i etička pitanja. Prošle godine je EK angažovala 52 stručnjaka iz akademske zajednice, industrijskih udruženja i kompanija, uključujući Google, SAP, Santander i Bayer, kako bi pomogli pri izradi nacrta načela. Kompanije i organizacije mogu da se prijave za pilot fazu koja će biti pokrenuta u junu, kako bi se utvrdila njihova primenljivost u praksi. Nakon toga će stručnjaci analizirati rezultate, a Komisija odlučiti o sledećim potezima.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,