Komesar za privatnost: “Facebook vode moralno bankrotirani lažovi”

Kada visoki zvaničnik neke zemlje kaže da Facebook vode lažovi, onda mora da postoje jaki razlozi. U ovom slučaju reč je o komesaru za privatnost koji je još jednom istakao sada već legendarne propuste kompanije koja nikako da reši problem privatnosti.

Komesar za privatnost Facebook vode lažovi

Nedavno je novozelandski komesar za privatnost John Edwarsds na Twitter-u kritikovao Facebook zbog načina na koji kompanija vodi svoje društvene mreže. Njegove oštre reči su reakcija na emitovanje prenosa masakra u Krajstčerču na Facebooku. Izjavio je da kompaniji jednostavno ne može da se veruje, a usput je čelnike kompanije označio kao “moralno bankrotirane patološke lažove koji omogućavaju genocid i urušavaju demokratske institucije širom sveta.”

Pritom je dodao da “Facebook dozvoljava prenose samoubistava, silovanja, ubistava i nastavlja da objavljuje video napada na džamiju”. Edvards je dodao i da kompanija omogućava oglašavanje antisemita i drugih ekstremnih grupa, istovremeno odbijajući da prihvati odgovornost za sadržaj i štetu koju pravi. Ipak, on je u međuvremenu sa Twitter-a obrisao ove komentare uz objašnjenje da su odveli razgovor u neželjenom smeru.

Pročitajte i:  Facebook menja svoju ciljnu grupu

Komesar za bezbednost oštro kritikovao Marka Zuckerberga

Komentari komesara za bezbednost Novog Zelanda dolaze nakon intervjua koji je za ABC News dao Mark Zuckerberg. Vlasnik Facebooka je tada istakao da kompanija radi na unapređenju bezbednosnih algoritama kako bi se efikasnije registrovali slični slučajevi u budućnosti.

Da podsetimo, Facebooku je trebalo skoro 30 minuta da registruje live stream zločina u Krajstčerču. Kompanija je u međuvremenu uklonila oko 1,5 miliona kopija videa, dan nakon masakra. Edwards je burno reagovao na ove ocene Zuckerberga nazvavši ih neiskrenim:

“On ne može ili neće da nam kaže koliko je samoubistava, ubistava i seksualnih napada prenošeno uživo na Facebook-u.”

John Edwarsds je ovako oštro reagovao jer je Facebook odbio da mu dostavi podatke o broju sličnih situacija koje su se dogodile do sada. Ova situacija na žalost, nije prva u kojoj se Facebook našao. Mark Zuckerberg nikako ne uspeva da ubedi javnost da se kompanija trudi da popravi bezbednosne propuste.

Izvor: NZ Herald

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,