Novi AMD Ryzen Pro čipovi donose Vega grafiku na laptop računare

AMD je već objavio drugu generaciju Ryzen čipova za laptop računare za mase, a sada se fokusirao na profesionalni segment tržišta.

PCPress.rs Image

Kompanija je predstavila nove Ryzen Pro procesore, koji pripadaju „premium“, ali i dalje portabilnim mašinama. Četvorojezgarni Ryzen 3 Pro 3300U, Ryzen 5 Pro 3500U i Ryzen 7 Pro 3700U napravljeni su u 12-nanometarskom procesu proizvodnje, sa Vega grafikom koja će obezbediti solidnu brzinu prilikom 3D modelovanja i drugih zahtevnih zadataka koji nisu baš uvek prilagođeni za rad na prenosnim računarima.

Razlike u performansama uglavnom su vezane za brzine procesora. Ryzen 3 ima osnovnu brzinu od 2.1 GHz, maksimalnu brzinu od 3.5 GHz i šestojezgarni Vega GPU. Ryzen 5 donosi maksimalnu brzinu od 3.7 GHz i osmojezgarni GPU, dok Ryzen 7 ima višu i osnovnu i maksimalnu brzinu (2.3 GHz, odnosno 4 GHz), kao i desetojezgarni GPU. Pored njih predstavljen je i budžetski dual core 2.4 GHz (sa maksimalnih 3.3 GHz) Athlon Pro 300U čip sa trojezgarnom grafikom.

Prema datim podacima, Ryzen 7 Pro je 14 procenata brži od Intel Core i7 procesora za laptop, što i nije neko iznenađenje, jer je AMD sa Ryzen procesorima pokazao da može da u toj trci pobedi svog konkurenta.

Pročitajte i:  Intel dobija 8.5 milijardi dolara za proširenje proizvodnih kapaciteta

HP i Lenovo su već najavili lansiranje Ryzen Pro zasnovanih laptopa koji će se na tržištu naći najkasnije do juna ove godine, a postoje indikacije da će se i neki drugi proizvođači takođe priključiti pomenutim, ali nešto kasnije tokom godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,