EU kažnjava Intel sa 400 miliona dolara

Evropska komisija je kaznila Intel sa 376,36 miliona evra (400 miliona dolara) zbog blokiranja prodaje uređaja koje pokreću x86 procesori njegovih konkurenata. Ovim se završava jedan deo dugogodišnje antimonopolske sudske bitke kompanije sa evropskim vlastima. Ako se sećate, Komisija je 2009. godine ošamarila proizvođača čipova sa rekordnih 1,06 milijardi evra (1,13 milijardi dolara) nakon što je utvrdila da je Intel zloupotrebio svoju dominantnu poziciju na tržištu.

PCPress.rs Image

EU ipak odlučila da kazni Intel nakon svega

Tada je otkriveno da je kompanija davala skrivene rabate i podsticaje proizvođačima kao što su HP, Dell i Lenovo za kupovinu svih ili skoro svih njihovih procesora od Intela. Komisija je takođe otkrila da je Intel platio proizvođačima da odlože ili potpuno obustave lansiranje proizvoda koje pokreću procesori njegovih rivala „golim ograničenjima“. Drugi put, Intel je očigledno plaćao kompanijama da ograniče kanale prodaje tih proizvoda. Komisija ove radnje naziva „golim ograničenjima“.

Slučaj je od tada prošao kroz nekoliko evropskih sudova, pri čemu je svaka strana uložila žalbu, u zavisnosti od odluke. Godine 2017. najviši sud u Evropskoj uniji naložio je da se novčana kazna preispita na osnovu toga što Komisija nije izvršila ekonomsku procenu o tome kako je Intelova aktivnost uticala na sposobnost njegovih rivala da se takmiče protiv njega.

Pročitajte i:  "Inspirisan ljudskim mozgom": Intel predstavlja neuromorfični sistem 

Drugi najviši evropski sud, Opšti sud, tada je prošle godine odlučio da Komisija zaista nije izvršila analizu šeme rabata kompanije. Kao rezultat toga, došlo je do zaključka da ne može da utvrdi kako su podsticaji koje je Intel ponudio uticali na njegove konkurente. Takođe je ukinuo Intelovu kaznu od 1,06 milijardi evra, uz objašnjenje da nije u poziciji da utvrdi koliko zapravo mora da plati, ali je potvrdio odluku prethodnih sudova da su gola ograničenja kompanije prekršila zakone EU.

Evropska komisija je u svom saopštenju navela nekoliko primera kako je Intel ometao prodaju konkurentskih proizvoda. Očigledno je platio HP-u između novembra 2002. i maja 2005. da prodaje poslovne desktop računare sa AMD pogonom samo malim i srednjim preduzećima i putem direktnih kanala distribucije. Takođe je platio Acer-u da odloži lansiranje prenosnog računara zasnovanog na AMD-u od septembra 2003. do januara 2004. Intel je takođe platio kompaniji Lenovo da odloži lansiranje prenosnih računara zasnovanih na AMD-u na pola godine.

Pročitajte i:  SAD, EU i izazovi u sektoru poluprovodnika

Komisija je od tada uložila žalbu na odluku Opšteg suda da odbaci deo predmeta koji se odnosi na popuste koje je Intel ponudio svojim klijentima. Intel, međutim, nije uložio žalbu na sudsku odluku o golim ograničenjima. Današnjom odlukom, Komisija je ponovo izrekla novčanu kaznu Intelu samo zbog njegove prakse golih ograničenja“, napisala je evropska vlast. „Kazna se ne odnosi na Intelovu praksu uslovnih rabata. Iznos kazne, koji se zasniva na istim parametrima kao i odluka Komisije iz 2009. godine, odražava uži obim kršenja u odnosu na tu odluku.“ S obzirom na to da je deo slučaja za rabate u postupku žalbe, Intel bi u budućnosti mogao da plati ostatak kazne.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,