BIZIT plus

EU planira da omogući praćenje Bitcoin transfera 

Predložene promene zakona EU primorale bi kompanije da prikupljaju detalje o primaocu i pošiljaocu kripto valuta.

PCPress.rs Image

Ako želite da zaradite pravi novac, morate slediti pravila stvarnog novca

Predlozi bi kripto-imovinu učinili lakšom za praćenje, rekla je Evropska komisija, i pomogli bi zaustavljanju pranja novca i finansiranja terorizma. Nova pravila takođe bi zabranila upotrebu anonimnih novčanika za kripto-imovinu, poput Bitcoin-a. Mogle bi da prođu dve godine pre nego što ovi predlozi postanu zakon. Komisija je tvrdila da bi transfer kripto-imovine trebalo da podleže istim pravilima protiv pranja novca kao i elektronski transferi.

S obzirom na to da su transferi virtuelne imovine podložni sličnim rizicima pranja novca i finansiranja terorizma kao i devizni transferi sredstava, čini se logičnim da se koristi isti zakonodavni instrument za rešavanje ovih zajedničkih pitanja, napisala je Komisija.

Iako su neki pružaoci usluga kripto-imovine već obuhvaćeni pravilima protiv pranja novca, novi predlozi bi „proširili ova pravila na čitav kripto-sektor, obavezujući sve pružaoce usluga da budu pažljivi prema svojim kupcima“, objasnila je Komisija. Prema predlozima, kompanija koja prenosi kripto-imovinu za kupca bila bi obavezna da navede njihovo ime, adresu, datum rođenja i broj računa i ime primaoca. Da bi predlozi postali zakon, potreban je sporazum država članica i Evropskog parlamenta.

Pročitajte i:  Bitcoin ponovo pada

Izvor: Bbc

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: