BIZIT plus

EU planira da uvede važna zakonska rešenja o pravu na popravku elektronskih uređaja

Kao deo svog novo najavljenog Akcionog plana za cirkularnu ekonomiju, Evropska komisija, telo koje priprema nacrte EU zakona, kaže da će uvesti pravo na popravku, to jest zakon koji će podstaknuti proizvođače elektronskih uređaja da stvaraju proizvode koji traju duže, i koji uključuju što više recikliranog materijala, koje je lakše ponovo koristiti, popraviti i reciklirati.

PCPress.rs Image

Ukoliko bi Evropski parlament doneo odluku, proširio bi zakon o ekološkom dizajnu na telefone, tablete i računare i verovatno primorao tehnološke kompanije da potpuno preispitaju dizajn svojih proizvoda. Zakonodavstvo bi takođe zahtevalo da te iste kompanije obezbede jednostavan pristup informacijama koje se odnose na mogućnost popravke i trajnost njihovih proizvoda. Trenutno većina korisnika mora da se obrati veb sajtovima kako bi pronašli informacije o tome kako popraviti svoje uređaje. „Pojedinačna upotreba biće ograničena, rešavaće se prerano zastarevanje i zabraniti uništavanje neprodate trajne robe“, saopštila je Komisija.

Svaki zakon – pravo na popravku – koji odobri Evropska unija verovatno će imati značajan uticaj i izvan svojih granica zbog činjenice da kaže da će „osigurati“ da budući trgovinski sporazumi „odražavaju poboljšane ciljeve cirkularne ekonomije“. Plan je jedan deo Evropskog zelenog dogovora, političke inicijative koju je EU najavila prošle godine. Poput Green New Deal-a, koji zagovara kongresmenka Alexandria Ocasio-Cortez, cilj Evropskog zelenog dogovora je transformisati ekonomiju kontinenta u svetlu klimatske krize.

Pročitajte i:  EU kritikuje Metu zbog poslovnih modela

Gde smo sada, a gde idemo?

„Linearni model rasta „uzmi, napravi, koristi, odbaci“ dostigao je svoje granice“, rekao je Virginijus Sinkevičius, komesar za životnu sredinu, za Guardian. „Sa rastom svetske populacije i potrošnje, ovaj linearni model nas gura i približava resursnoj krizi. Jedini put napred je odvajanje ekonomskog rasta od vađenja primarnih resursa i njihovih uticaja na životnu sredinu.“ Takođe je rekao da EU neće moći da ispuni svoj cilj za proizvodnju nulte emisije do 2050. godine ako ne sprovede preporuke.

Plan je najnoviji pokušaj EU da se uhvati u koštac sa elektronskim otpadom. U januaru su zakonodavci Evropske unije uveliko glasali za zakonodavstvo kojim će se podstaknuti proizvođači uređaja da usvoje zajednički standard za punjače. Novo zakonodavstvo će verovatno naići na jak otpor proizvođača. Uoči glasanja o punjačima, Apple je rekao da će bilo koji propis „ugušiti inovaciju“ i na kraju oštetiti potrošače više nego što će im pomoći.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: