BIZIT plus

EU vodi istragu protiv Slovenije zbog NLB

Evropska komisija otvorila je istragu protiv Slovenije zbog sumnji da je sanirala Novu ljubljansku banku (NLB) protivno pravilima i preuzetim obavezama od EU. Osim toga, Slovenija je pod istragom i jer je, mimo dogovora sa Briselom, odustala od prodaje NLB-a. 

PCPress.rs Image

“Rok za prodaju 50 odsto NLB-a istekao je 31. decembra 2017. Osim toga, Slovenija do 31. novembra 2017. nije predložila poverenika za prodaju inostranih društava kćeri NLB-a na Balkanu”, navodi Evropska komisija, koja će Sloveniju procesuirati za kršenje odredbi ugovora EU o državnoj pomoći. U odluci o otvaranju istrage ukazuje se na podršku koju je slovenačka vlada dala NLB-u, a za koju Brisel sumnja da je protivno pravilima Unije, i čija je ukupna vrednost milijardu i 600 miliona evra. Ako Slovenija na kraju bude proglašena krivom za kršenje pravila o pružanju podrške u slučaju NLB-a, i ako Evropski sud kao krajnja instanca sporova Komisije i članica tako odluči, NLB bi morala da vrati primljeni novac, što bi dovelo u pitanje njenu likvidnost. 

Pročitajte i:  Odluka Apple da odustane od veb aplikacija za iPhone je pod lupom u EU 

Slovenački list Finance, povodom pokretanja istrage EK protiv Slovenije, razmatra i scenario prema kojem bi Komisija mogla narediti Ljubljani da proda i više od 50 odsto kapitala NLB-a. Još pre pet godina EK je ocenila da su sanacijske odluke slovenačke vlade prema NLB-u oblik državne podrške, ali ih nije dovodila u pitanje jer je Slovenija opravdala potrebu sanacije banke njenom važnošću po nacionalnu privredu.

Izvor: B92

Facebook komentari: