File Manager iz 90-tih se vraća na Windows 10

Microsoft je omogućio programski kod popularnog File Managera iz 90-ih godina prošlog veka potpuno besplatnim za korišćenje za sve zainteresovane. Postavljen je u njegovoj izvornoj varijanti u sklopu open source licence na GitHub odakle ga možete preuzeti. Da stvar bude bolja, odande se može preuzeti i verzija koja funkcioniše kao izvorna x86 ili x64 desktop aplikacija – što znači da File Manager sa daškom devedesetih, uz manje izmene, možete pokrenuti i u najnovijem 64-bitnom Windows 10.

PCPress.rs Image

File Manager, Microsoft-ov alat za upravljanje datotekama i mapama, prvi je puta pušten 1990. godine u sklopu Windows 3.0. Život je nastavio u Windows NT 4.0, ME, pa čak i unutar Windows 95 – međutim u to vreme već ga je u upotrebi kod širokog auditorijuma zamenio mnogo popularniji i danas aktivni Windows Explorer.

PCPress.rs Image

Popularni File Manager bio je Microsoft-ovo prvo rešenje za upravljanje datotekama koje je prigrlilo grafički korisnički interfejs, prikaz strukture mapa kroz „grananje“ na levoj strani ekrana, te uz prilagodljivi prikaz sadržaja odabrane mape u desnom prozoru. File Manager je mnogima koji su tada koristili računare bio prvi susret sa upravljanjem datoteka na vizualni način, nakon „mračnog razdoblja“ preklapanja po mapama i datotekama kroz komandne linije DOS-a.

Pročitajte i:  Google uvodi update za pretrage kako bi se pridržavao pravila EU o tehnologiji

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , ,