ERP 2024

EU želi baterije „spremne za zamenu“ u elektronskim uređajima

Evropski parlament je izglasao nova pravila za održavanje baterija u okviru EU, koja će početi da se primenjuju od 2027. godine. Zajedno sa merama koje se tiču baterija u električnim automobilima i industrijskim mašinama, doneta je odluka o „uklanjanju i izmeni portabilnih baterija“. To pravilo najviše pogađa proizvođače mobilnih telefona, prenosnih računara, tableta, pametnih satova i drugih malih elektronskih uređaja.

PCPress.rs Image

Ovo pravilo podrazumeva da svi uređaji moraju da imaju baterije koje su lako izmenjive i uklonjive iz uređaja. To znači da će baterije moći da se menjaju bez potrebe za odlaskom u servis i bez upotrebe specijalnih alata. Takođe, ako baterije imaju kraći životni vek od uređaja u kome se nalaze, moraju da se obezbede zamene sve dok su ti uređaji aktivni. Pravilo podrazumeva da originalna baterija može da bude zamenjena i nekom sličnom (od drugog proizvođača), bez uticaja na funkcionalnost ili performanse uređaja.

Za proizvođače to će u praksi značiti da će morati da obezbede baterije kao zamenske delove do pet godina nakon prestanka proizvodnje uređaja, po razumnoj ceni. Neki proizvođači su već tražili izuzeće za baterije koje se koriste u „vlažnim uslovima“ (kao kod električnih četkica za zube) ili u malim uređajima (kao što su bežične in-ear slušalice).

Pročitajte i:  Toyota napreduje sa solid-state baterijama za EV

Kada su proizvođači telefona u pitanju, ovo će značiti potrebu za detaljnim redizajnom uređaja. Trenutno su, kod većine proizvođača, baterije zalepljene za neke druge delove sistema, što znači da će morati da se zagrevaju kako bi se lepak otopio. A to bi moglo da dovede do nekih drugih hardverskih problema. Neki proizvođači, kao što je Samsung, očekuju da će se gotovo sigurno oštetiti uređaj prilikom zamene baterije, da zajedno prodaju bateriju sa ekranom kao rezervni deo.

Implikacije ove odluke biće velike. S obzirom da je EU veliko i značajno tržište za sve proizvođače, neće im biti isplativo da prave dve varijante uređaja, već će izmenjive baterije biti dostupne i na drugim tržištima.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari: