EU želi da proizvođači telefona omoguće lako menjanje baterija

Nakon što je uspela da „natera“ Apple da pređe na USB-C port (barem u Evropskoj Uniji), Evropska komisija se sprema za novu uredbu, koja će, ovog puta pogoditi sve proizvođače telefona. Naime, sledeća akcija koju će EU sprovesti je primoravanje proizvođača telefona da omoguće laku zamenu baterija, bez intervencije servisa. Suštinski, EU želi da se vrati ono što je nekad bilo normalno – kada baterija u telefonu oslabi, da korisnik može sam da je zameni, a ne da menja ceo telefon ili da ide u servis.

PCPress.rs Image

Ako Evropski parlament prihvati ovu uredbu, proizvođači telefona će se susresti sa novim izazovima. Ugrađene baterije su omogućile da se prave tanji telefoni, kao i da se (na skupljim modelima) obezbedi vodootpornost telefona. Drugim rečima, proizvođači će morati da osmisle nove načine kako da telefoni ostanu tanki, kao i osiguraju nepropusnost za vodu, jer će u suprotnom doći do degradacije karakteristika (uglavnom) premium modela.

Pored toga, EU zakonodavci su se već dogovorili da baterije moraju da koriste određeni procenat recikliranih materijala. Kada je kobalt u pitanju, minimalno 16 procenata mora da bude iz recikliranih izvora, kod olova taj procenat je 85, a kod litijuma i nikla po šest procenata. Da bi se obezbedilo dovoljno recikliranog materijala, stopa reciklaže elektronskih uređaja moraće da dostigne 70 procenata do 2030. godine (trenutno je oko 45 procenata).

Pročitajte i:  Apple se povlači u borbi za odbranu App Store-a u Evropi

Izvor: Phone Arena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,