Računari i Galaksija

EUnet: Srbija na prvom mestu u svetu po broju “zaraženih” računara

a-very-sick-computer-300x248Svaki 10-i računar u Srbiji zaražen je nekim virusom, rezultat je istraživanja koje je sprovela Biznis softver alijansa(BSA), organizacije koja prati kretanje piraterije na svetskom tržištu, što našu zemlju svrstava na prvo mesto u svetu u toj kategoriji. Na drugom mestu je Turska sa 3,23 odsto zaraženih računara, a zatim slede Brazil i Španija sa 2,54 i 2,16 odsto.

Uobičajeno je da čovek uglavnom ne razmišlja o bezbednosti dok mu ne zatreba, iako je opšte poznato da je predostrožnost bitna u svakoj oblasti gde čovek potencijalno sebe, neki svoj rad ili imovinu dovodi u opasnost od gubitka.

Prilikom upotrebe novih tehnologija, bilo da povremeno surfujete Internetom ili ga koristite u svakodnevnom poslovanju, sve rasprostranjenija tema svakako je kako da zaštitite svoj računar i bitne podatke od mogućih pretnji sa globalne mreže. Najčešći oblici protivzakonitog postupanja, tačnije kompjuterskog kriminala su: upadi u računare i krađa podataka, brisanje i uništavanje memorije, kompjuterska diverzija i vandalizam, Internet prevare, kao i širenje destruktivne propagande i oglasa. Metode koje se koriste za ova nedela su razne, a njihova brojnost je usled brzog razvoja tehnologije sve veća. Najčešći primeri su virusi, a prema zvaničnim statistikama, na globalnoj Internet mreži svakodnevno se otkrije osam do deset novih virusa koji vam mogu prouzrokovati štetu na više načina: izgubljeni dokumenti, mailovi, lični materijal (fotografije, videa, prepiske…), a ponajviše izgubljeno vreme i novac.

Pročitajte i:  Prilagođena hosting rešenja koja nudi Orion telekom

Ako prisustvo na Internetu ima važnu ulogu u vašem poslovanju, znate da jedna greška u trenutku kada se to najmanje očekuje, može skupo da vas košta. Iz tog razloga, neophodno je da u svakom trenutku zaštitite svoje dragocene podatke, operativnost i funkcionalnost koja je ugrožena prisustvom na Internetu bez adekvatnih sistema zaštite.

Veliki broj besplatnih i piratskih softvera samo povećavaju rizik poslovanja jer ne pružaju kompletnu zaštitu, daju lažan osećaj sigurnosti i ne podrazumevaju tehničku podršku pri korišćenju. Zaštita računara od virusa direktno zavisi od toga da li je antivirus program originalan ili nije. Hakeri uglavnom napadaju piratske softvere jer njihov kvalitet nije kao kod originalnih, pa postoji veća šansa da virus prođe i proširi se dalje.

Testirajte svoj računar upotrebom skenera i saznajte da li je zarazen virusom na:

http://www.f-secure.com/en_EMEA/security/security-lab/tools-and-services/online-scanner

Još uvek postoje predrasude da su ovakva licencirana rešenja ujedno i skupa. Prednosti informacionih tehnologija i poslednje generacije softvera je upravo u tome što se njihovim razvojem i korišćenjem sve više izlazi u susret korisnicima, tako da oni sve svoje brige mogu da prepuste stručnjacima, za veoma malu mesečnu nadoknadu.

Pročitajte i:  Kako odabrati hosting?

Izvor: www.eunet.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,