BIZIT plus

Europolicajci su zatvorili Exclu, šifrovanu aplikaciju za razmenu poruka

Šifrovani servis za razmenu poruka, koji je bio na radaru organa za sprovođenje zakona još od racije u starom bunkeru NATO-a 2019, zatvoren je nakon široke serije racija širom Evrope prošle nedelje.

PCPress.rs Image

Nemačke i holandske vlasti kažu da je aplikacija bila omiljena među kriminalcima i krijumčarima droge

U pretresu 79 nekretnina u Nemačkoj, Holandiji, Belgiji i Poljskoj 3. februara, vlasti u te četiri zemlje uhapsile su 48 ljudi koji su bili korisnici, operateri i administratori kripto komunikacione usluge Exclu.

Exclu, koji još uvek ima operativnu web stranicu za koju se čini da i dalje prihvata uplate od 500 evra ili 900 evra za tromesečne, odnosno šestomesečne licence, intenzivno su koristili kriminalci i narko-bande, saopštila je holandska policija. Exclu je omogućio razmenu poruka, fotografija, beleški i druge komunikacije sa korisnicima, za koje je holandska policija rekla da ih je bilo oko 3.000 pre zaplene usluge, od kojih je 750 govorilo holandski. Exclu na svojoj web lokaciji tvrdi da je šifrovana od kraja do kraja, da nudi mogućnosti daljinskog brisanja uređaja i druge bezbednosne funkcije.

„Služba Exclu je demontirana“, saopštila je holandska policija i Državno tužilaštvo. „U ovom trenutku više niko ne može da koristi usluge Exclu-a.

Zajedno sa okončanjem korišćenja Exclu-a kao utočišta za kriminalce, holandska policija je saopštila da su i kolege u Belgiji zaplenile dve laboratorije za drogu, nekoliko kilograma narkotika, više od 4 miliona evra u gotovini, „raznu luksuznu robu i nekoliko komada vatrenog oružja”.

Holandske vlasti su saopštile da legitimni korisnici Exclu-a koji mogu da se pozovu na zakonsku privilegiju (npr. advokati, pravni beležnici, lekari ili sveštenstvo) mogu da kontaktiraju policiju da izbrišu svoje podatke, dok se ne proveri da li ne sadrže nezakonite informacije.

CB3ROB raid nastavlja da isplaćuje dividende

Čini se da se veći deo hapšenja rukovodstva Exclu-a dogodio van Nemačke, ali nemačkim vlastima ostatak Evrope treba da zahvali za podatke koji su doveli do racija i hapšenja. Holandska policija je posebno zahvalila svojim kolegama što su im dozvolili „da sprovedu istraživanje u Nemačkoj u cilju pribavljanja dokaza za svoju istragu“.

Nemačka policija je saopštila da je njihova istraga o Excluu počela 2020. godine i da potiče od zaplene starog bunkera NATO-a nazvanog „Sajberbunker“ ili CB3ROB, koji je imao reputaciju da hostuje neke od manje legitimnih sajtova na internetu, uključujući The Pirate Bay.

Nemačke vlasti su saopštile da im je njihova istraga o sajberbunkeru dala podatke potrebne za dešifrovanje Excluovih usluga u cilju praćenja komunikacija, na šta je holandska policija rekla da je provela pet meseci pre koordinisanih racija.

Podaci preuzeti od Exclu-a su takođe omogućili vlastima da identifikuju i uđu u trag programerima, administratorima i vlasnicima usluge, od kojih su mnogi uhapšeni u racijama.

Agencije za sprovođenje zakona i zakonodavci širom sveta učinili su usluge enkripcije od kraja do kraja, kao što je Exclu, zakonodavnom greškom, izazivajući strah da je jedina svrha takvog softvera da potkopa zakon i da je neophodno umetanje backdoor-a u takve usluge.

Izvor: Theregister

Facebook komentari: