Event kamere: Kad veštačka inteligencija snima poput ljudskog oka

Konvencionalne kamere, koje snimke beleže frejm po frejm, imaju malo toga zajedničkog sa ljudskim okom koje svet vidi bez prekida. Sada na scenu stupa takozvana “event kamera” koja snima poput ljudskog vida, te scene hvata kao konstantni tok informacija.

PCPress.rs Image

Naučnici iz Eth Zurich odlučili su da ilustruju puni potencijal novih senzora u okviru super-usporenog video snimka. Event kamere funkcionišu tako što umesto da hvataju pojedinačne frejmove u stvari konstantno beleže promene u osvetljenju, pa se tako ne gubi ništa što se događa između frejmova, što je slučaj kod regularnih kamera. Iako ove kamere funkcionišu poput ljudskog oka nemoguće je da se na ekranu vide sirovi snimci, te materijal prvo mora da se rekonstruiše u video sadržaj koji može da se gleda. Tu na scenu stupaju neuralne mreže koje su prethodno trenirane za obradu ovakve vrste materijala.

Eksperti ističu da će nove kamere biti naročito korisne za autonomnu vožnju i „mašinski vid“, budući da će samoupravljivim vozilima omogućavati da prepoznaju objekte u realnom vremenu, bez potrebe za obradom velike količine podataka. Tehnologija je još uvek u početnim fazama razvoja, ali je model već dostupan i drugim istraživačima koji žele da testiraju model koji još uvek nije treniran.

Pročitajte i:  Meta kaže da planira da potroši još milijarde na veštačku inteligenciju

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,